sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Sitruunarisottoa, hummeria ja paahdetulla valkosipulilla maustettua tillivoita

Mulla oli pakastimessa hummeri. Se huuteli sieltä mun nimeä ja houkutteli syömään. Lauantaipäivä vietettiin Ikeassa keittiöremonttia suunnitellen. Olipas kyllä sekin kivaa ja vaikka hommaa siinä puuhassa tulee riittämään, mä niiiiiin odotan uutta keittiötä. Noh, takaisin hummeriin. 


Hummerin suolistaminen jäi puolison tehtäväksi. En koske. En. Mutta kun perkausoperaatio oli valmis, heitin kattilaan kuoret, sipulia, tilliä, suolaa ja pippuria. Olisi kai sinne voinut jotain juureksiakin laittaa, mutta ei nyt sattunut olemaan. Näistä keittelin liemen risottoa varten, tietty siivilöin sattumat pois. 

Tillivoita varten paahdoin pari yksikyntistä valkosipulia. Pieni viilto kuoreen ja sellainen 15-20 min n. 175-asteisessa uunissa. Kun valkosipulit ovat jäähtyneet, niistä irtoaa kuoren ihan vaan nyppäämällä ja sipulit voi muussata. Paahtaessa valkosipulin maku muuttuu paljon miedommaksi, joten sitä voi huoletta käyttää vähän reilumminkin. Voin kirkastin. Juu, mulla ei ollut suolatonta voita mitä kai kuuluisi käyttää, mutta en antanut sen häiritä. Eli sulatin voiklöntin miedolla lämmöllä ja annoin sen kuplia jokusen minuutin. Pintaan tuli hieman vaahtoa, ne kuorin pois. Sitten vaan varovasti kaadoin sen kirkkaan osan kulhoon, se sakkainen osa joka kai heraa on sai jäädä erilleen. Sen jämän käytinkin sitten hirvenlihapullien paistamiseen. Sitten vaan silputtua tilliä ja muussattu, paahdettu valkosipuli voin sekaan. 

Risottoa varten pesin sitruunan, raastoin sen kuoren (ei saa laittaa valkoista osaa kuoresta!) ja puristin mehut. Silppusin ja kuullotin myös etukäteen isohkon salottisipulin. Sitten vaan risoton tekoon. Oikeasti risoton tekeminen on helppoa. Joskus mä (ehkä) vielä jotenkin mittailen ainesosia, jotta saisin tänne ihan oikean reseptin, mutta en mä nyt tiedä onko se niin välttämätöntä. Aloitin kippaamalla risottoriisiä kuumaan kattilaan. Sekoittelin riisiä kuivana tovin. Sitten sekaan reilusti voita pieninä klöntteinä ja armoton vatkaaminen. No ei nyt armotonta, mutta ihan vispilällä varovasti vatkailin riisiä. Seuraavaksi valkkaria. Valkoviiniä lisäillään pikkuisen kerrallaan ja risoton tekemisen alkuvaiheessa se sekoittelu elikkäs tässä tapauksessa vatkaaminen on se The Juttu, jotta risotosta tulee kermaista. Sitruunarisottoa tehdessä laitan valkoviiniä vähän vähemmän, muuten ehkä kolmanneskin nesteestä voi olla valkoviiniä tai skumppaa. Nyt sitä meni ehkä pari desiä, kun riisiä oli kai kolmisen desiä. Sitten seuraavaksi sitruunamehua ja raastetut kuoret, edelleen vatkaillaan ja nestettä lisätään vähän kerrallaan sitä mukaa, kun edelliset ovat imeytyneet riisiin. Tässä vaiheessa jo näkee risoton ihanan kermaisen rakenteen. Kuullotetut sipulitkin lisätään sekaan. Sen jälkeen sitten lisätään pienissä erissä aiemmin tehty hummeriliemi tai jos ei sellaista ole, niin kala- tai kasvisliemi käy hyvin.

Riisin keittoaika on n. 17-19 minuuttia, itse tykkään, että riisinjyviin jää pikkuisen rakennetta. Eihän meidän puuroa ole tarkoitus syödä? Eikä velliäkään, vaikka tässä nyt sanonkin, että kun riisi on halutun kypsyistä, se saa hyvinkin olla rakenteeltaan vellimäistä. Sekaan tulee vielä parmesanjuustoa, tähän annokseen laitoin 50 g pussukan. Juusto sakeuttaa risottoa aika reilusti. Juuston lisäämisen jälkeen risotto sekoitetaan ja tarjoillaan heti. Mun makuuni risotto on liian tönkköä, jos se jää lautaselle keoksi. Kuvassa oleva risotto on ihan siinä ja siinä, onko se riittävän löysää. Ja muistakaas, risotto ei odota syöjäänsä! Risotto kannattaa aina valmistaa niin, että se tarjoillaan aivan heti valmistamisen jälkeen. 

No mitenkäs ne hummerit. Ne olivat valmiiksi kypsiä, joten juuri ennen kuin lisäsin risottoon juuston laitoin paistinpannun tulille, pannulle reilusti tillivoita ja pilkottu hummerinliha pannulle. Risotto lautaselle, hummerit viereen (mieluusti hieman kauniimmin kuin kuvassa) ja sulaa tillivoita vielä pintaan. Sitten nautiskelemaan. 

18 kommenttia:

  1. Mikä hemmetti siinä on kun yritin eilen kirkastaa voita (blinien paistoa varten) en saanut kattilan pohjalle yhtään heraa? Muuten tein just niin kuin sinäkin tässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan hirveän hyvä kysymys... Toi nimittäin taisi olla ensimmäinen kerta kun ikinä tein kirkastettua voita. :-D Mä siis luulen, että sulla on enempi kokemusta tästä lajista. Sen ainakin huomasin, että sitä näköjään kannattaa tehdä reilusti kerralla, muuten erottelu on hankalaa. Mutta kylläpä vaan on kirkastetun voin maku erilainen!

      Poista
  2. Risotto on kyllä ihanaa ja niin kuin sanoit, myös helppoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No on kyllä. Mun pitäis vaan uskaltaa laajentaa risottomaailmaani ja tehdä erilaisia risottoja.

      Poista
  3. no se ei ole kyllä lainkaan huono tilanne, jos pakastimesta moisia helmiä löytyy :-) ihanan kuuloinen setti!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa ihanalta gourmet-annokselta! Kun multakin löytyisi pakkasen kätköistä hummeria:D

    VastaaPoista
  5. Ihan mielettömän oloinen annos, tuli vesi kielelle välittömästi! Oijoi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä. Harmi kun oon niin örkinkäsittelyrajoittunut, niistähän saa vaikka ja mitä herkkuja!

      Poista
  6. En muuten ole koskaan laittanut hummeria, eikä sellaista ole meidän pakastimessakaan näkynyt. Selkeästikin asia pitäisi korjata. Aivan varmasti maistui keittiöostosten jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, asia pitää korjata! Siinä kokkaillessa fiilistelin, miten kivaa on sit kokata uudessa keittiössä!

      Poista
  7. Mullakin on pari hummeria, kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hummerikätköjä siis muillakin! Sitruunarisotto toimi kyllä ihanasti ja valkosipulivoi täydensi sitä vielä.

      Poista
  8. Oi että, ei tällaisia pitäisi lukea, kun on nälkä! Ihan hurjan herkullisen kuuloinen.
    Ja olen tosi kade tulevasta uudesta keittiöstä - mullakin olis hirveä himo keittiöremppaan, mutta nyt ei kyllä ehdi millään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla alkaa nykyinen keittiö hajota käsiin, eli alkaa olla pakkorako remontille. :-D Mut en mä siitä mitenkään pahoillani oo, ootan vaan jo että sais uutta.

      Poista
  9. Aikamoista kurmettia! Nykyääm kirkastettua voita taitaa löytyä valmiinakin kaupasta, Jokipoika-merkkisenä jos nyt oikein muistan. Mutta tuleehan se nopeasti tietty itsekin tehtynä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oho, enpä oo ajatellut, että tuommostakin sais valmiina! Vai kurmettia, taitaa kuiteskin olla mun turaamiset kaukana kurmetista! :- D

      Poista