lauantai 25. maaliskuuta 2017

Simpukka-pekoni-chowder

Että niinku mikä? Vielä aamulla mä en tiennyt, mitä on chowder. Olin taannoin tehnyt simpukka-kylmäsavulohikeittoa ja Ariela kutsui sitä kommentissaan chowderiksi. Pakkohan se oli googlettaa. Jossain versiossa oli pekoniakin seassa ja saman tien mun mieleni alkoi visioida oikein sakeaa keittoa, jossa on simpukoita, pekonia, maissia, perunaa, kermaa ja oikein paljon pehmeää tulisuutta.

Aamupäivän oli pakannut keittiötä muuttolaatikoihin. Eli ruoan on pakko olla helppoa. Todella helppoa. Mulla on käytössä pari veistä, pari kattilaa, kulho ja sen sellaista. Melkein kaikki ruoanlaittovälineet on jo pakattu remonttia pakoon. No tämä oli helppo, ei helpompaa voi olla. Tässä pääsin kokeilemaan myös savusimpukoita, joita olen monta kertaa kaupassa katsellut sillä silmällä. 



Ihana cayennen tulisuus toi melkein jo vähän hikeä otsalle, samalla kerman ja juuston pehmeys teki keitosta miellyttävää syödä. Maissin makeus pyöristi makuja ja pekoni antoi tähän oman, ihanan säväyksensä. Voisin kuvitella, että ulkoilupäivän jälkeen tämä olisi aivan omiaan. Pekonin voisi vielä korvata vaikkapa chorizolla. Nyt kun vielä muistan, laitan myös reseptin. 

3 isoa, kiinteää perunaa pieneksi pilkottuna
1 iso sipuli pieneksi silputtuna
2 isoa yksikyntistä valkosipulia pilkottuna
pieni pala punaista paprikaa pilkottuna (voisi olla enemmänkin, mutta ei sattunut kaapissa olemaan)
1 pss pakastemaissia
1 prk savusimpukoita öljyssä
1 pkt pekonia tai vastaava määrä chorizoa silputtuna
n. 150 g kylmäsavulohta
n. 150 g sulatejuustoa
n. 1 dl kermaa
n. 4 dl vettä
mustapippuria rouhittuna
savupaprikajauhetta
cayennea
ripaus ruskeaa sokeria
pieni tilkka limemehua

Kaada kattilaan tilkka simpukoiden öljyä ja kuullota siinä pippuri, savupaprika ja cayenne. Lisää pekoni ja ruskista kevyesti. Lisää perunat, sipuli, valkosipuli ja paprika ja paistele, kunnes perunat ovat puolikypsiä. Lisää kerma ja hauduttele miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia. Lisää vesi, maissi, sokeri ja sulatejuusto ja keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää simpukat ja kylmäsavulohi ja keitä, kunnes lohi on kypsää. Viimeistele limemehulorauksella. Tarjoile vaikka valkosipulipatongin kanssa. 

Tästä ei kyllä paljoa keitto parane. Tulista ja lempeää. Jaksaa taas pakata astioita. Jos tuota sattuu huomiseksi jäämään niin luulen, että se on muuntautunut herkulliseksi padaksi. 

10 kommenttia:

  1. Oi että, ihanat maut. Tulista ja lempeää, niin hyvä yhdistelmä.

    VastaaPoista
  2. Chowderit on ihania! Mä hurahdin niihen viime vuonna loppukesästä, tuli tehtyä chowedria vähän joka lähtöön - lemppariksi muodostui varsinkin kanttarelli-maissichowder, joka löytyy mun blogistakin :D

    VastaaPoista
  3. No nyt tuli keittonälkä! Kuulostaa maukkaalta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No maukas on kyllä just se sana, joka tätä kuvaa!

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Mulle ihan vieraita, mutta varmaan pääsi jatkoon!

      Poista