sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Minttu-lakritsasavustettua lohta, varhaiskaalia ja perunaa

Sisko piiiiitkän matkan takaa tuli vierailulle. Siispä suunnitelmissa oli tehdä ruokaa. Hyvää ruokaa. Syöjiä oli viisi, joten tein kolme isoa annosta jaettavaksi. Yksi annos oli tämä lohi sous vide, paitsi tietysti isompana. Toinen annos oli... noh, ei puhuta siitä. Sen piti olla samettista selleri-porkkanapyrettä (kyllä, aion opetella valmistamaan selleriä) ja kampasimpukkaa, mutta tuota... maku oli herkullinen sellerin läsnäoloa myöten, mutta... noh. Ei puhuta siitä.

Kolmas annos olikin sitten ihan uusi kokeilu. 


Olen aiemmin savustanut pannulla lihaa, mutta nyt kokeilin kalaa. Täältä löytyy ohjeet pannulla savustamiseen, se on oikeasti tosi helppoa! Savustusaikaa en siinä hötäkässä ehtinyt katsoa, mutta laitoin kalan nahkapuoli alaspäin pannulle ja kun kala oli kypsää, se oli kypsää. Toki olis voinut tuon vähän ruman pinnan nopsaan vielä paistaa pannulla vähän nätimmäksi, mutta nälkä vei voiton. Savustuspuruna käytin Pukkan piparminttu ja lakritsa-hauduketta. Siis sellaista teentapaista, jossa ei oo teetä, tiedättehän. Ainoana mausteena kalassa oli suola.

Lisukkeeksi pilkoin uusia perunoita kuorineen pieniksi. Paistoin voissa ja kypsensin miedolla lämmöllä paistinpannulla. Kun perunat oli melkein kypsiä, lisäsin pannulle silputtua varhaiskaalia ja purjosipulia. mausteena tässä oli vain suolaa ja pippuria,  pinnassa vielä tuoretta tilliä sekä uunissa tummaksi paahdettua hamppurouhetta ja porkkanankuorista friteerattuja "sipsejä". 

Kalaruoille oli vielä kastikkeeksi ranskankerman ja turkkilaisen jugurtin sekoitusta, joka oli maustettu suolalla, pippurilla, ruokosokerilla, tuoreella tillillä ja sinapilla. Aivan loistava kylmä kastike kalalle. Tämän kermaviiliversiota taisin syödä jo kakarana kalapuikkojen kanssa, eikä se huonommaksi ole muuttunut. 

Yllätyin. En kalasta, sen arvelinkin olevan hyvää. Mieton lakritsan ja mintun maku sopi lohelle erinomaisesti. Mutta lisuke sen sijaan yllätti. Tämähän oli oikeasti herkullista. Kaali oli vielä suussa rouskuvaa, mutta hieman pehmennyttä. Purjosipuli sopi tähän erinomaisesti ja... tässä annoksessa oli vaan kaikki kohdallaan. Tätä tulen tekemään kyllä toistekin, miksi ihmeessä en ole tajunnut näin yksinkertaisen herkullista lisuketta aiemmin? Kyllä, lähmin lautaselta kaiken viimeistä perunanmurusta myöten. En sentään nuollut lautasta. 



10 kommenttia:

  1. Mitenkäs tämä pannulla savustaminen on mennyt meikäläiseltä ihan ohi? Menee kokeiluun viimeistään seuraavalla mökkireissulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Ja vastoin odotuksia on hyvin siistiä hommaa. Ei siis ole pelkoa palovaroittimen huudosta tai savunkatkuisesta kämpästä. 😁

      Poista
  2. Näyttää hyvältä kombolta. Mä olen tänä kesänä ihan liian vähän tehnyt safkaa varhaiskaalista, pitääpä ryhdistäytyä!

    -Heidi K.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen vasta tänä kesänä löytänyt varhaiskaalin. Mut sehän on ihanaa!

      Poista
  3. Varhaiskaali on niin ihanaa, nopsasti pannun kautta voissa ja lautaselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä. En tiedä, miksen ole ennen tätä tajunnut.

      Poista
  4. Tämä savustustapa on minulle ihan uusi juttu. Pitääpä kokeilla josko toimisi kotiolissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käytän tätä vain kotioloissa, mökillä savustan pöntöllä. Helppoa ja herkullista!

      Poista