lauantai 10. kesäkuuta 2017

Grillatut simpukat

Tästä ei enää herkku helpommaksi muutu. En pysty ymmärtämään, miksen mä tätä ole ennen tajunnut! Noh, ehkä siksi, että vielä viime grillikaudella mä en vissiin kai tehnyt simpukoita lainkaan... No, mutta ei takerruta pikkuseikkoihin vaan todetaan vaan, että grillatut simpukat on ihania!


Kaikessa yksinkertaisuudessaan simpukat tarvitsee vain esivalmistelut. Eli simpukat pestään. Avonaisia simpukoita kopautetaan pöytään, jos ne sulkeutuvat, ne pääsevät jatkoon. Jos ne jäävät auki, ne menevät roskiin. Simpukoista myös poistetaan "parta" ja jätetään odottamaan grillausta. Mä käyttäisin tässä mieluummin hiiligrilliä. Mä käytän kaikessa aina mieluummin hiiligrilliä. Tai puita, mutta ei kuitenkaan kaasua. Rakastan sitä hiiligrillin ihanaa aromia ja tavallaan sitäkin, että lämpötilan säätäminen menee niin sanotusti perstuntumalla. Se kun on mun motto oikeastaan kaikessa ruoanlaitossa. Grilli kuumennetaan kuumaksi, simpukat grilliin ja kansi päälle. Mulla nämä grillautuivat n. 7 minuuttia, jolloin ne jo saivat hieman väriäkin. Rakenne ei kuitenkaan tullut ylikypsän kumimaiseksi vaan oli ihanan napakka, mun makuun huomattavasti parempi kuin perinteisesti kypsennetyn lievän löllerömäinen rakenne. Ne simpukat, jotka eivät avaudu kypsennettäessä, menee taas roskiin, auenneet syödään. 



Lisukkeina mulla oli grillattua perunaa, grillattua, marinoitua munakoisoa, valkosipulimajoneesia sekä erään sortin sitruuna-voikastiketta. Tämä kastike muodostui oikein kirpeän makeasta sitruunamehun ja ruokofariinisokerin sekoituksesta, joka keitettiin ja sitten jäähdytettiin. Lientä oli ehkä desin verran. Sekaan ripaus suolaa. Jäähtyneeseen liemeen sekoitin kaksi kananmunankeltuaista ja lämmitin sekoitusta varovasti hyyyvin miedolla lämmöllä samalla vatkaten. Kun keltuaiset alkoivat kypsyä (rakenne ja väri muuttuu), vatkailin kevyesti sekaan n. 100 g voita pieninä palasina. Kastikkeen voi syödä kuumana, mutta mä jäähdytin sen jääkaappikylmäksi. Joku yrtti toimisi tähän vielä hienosti, mutta nyt alkuun kokeilin tällaista pelkistettyä versiota. Ruokofariinisokeri tuo kivan paahteisen kinuskisuuden kirpsakkaan kastikkeeseen. Herkullista!

Grillattuja simpukoita, grillattua perunaa ja grillattua, marinoitua munakoisoa. Lisäksi valkosipulimajoneesia ja sitruunaista voikastiketta

Grillatut simpukat pääsi ehdottomasti jatkoon ja kunhan vaan mökille pääsen, taidanpa kokeilla savustustakin!



10 kommenttia:

  1. No johan, eipä ole tullut mieleenkään grillata simpukoita :D Vinkkivitonen!

    VastaaPoista
  2. Kokonaisina en olekaan simpukoita grillannut, sillä tavalla puolikkaassa kuoressa jonkun yrttivoisulan kanssa kylläkin. Hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas en ole tuollaista kokeillut. Mitenkäs kun sanotaan, että jos simpukat ei aukea kypsentäessä, niitä ei pidä syödä. Miten sen tietää jos ne puolitetaan? Vai kypsennetäänkö etukäteen?

      Poista
  3. Simpukat <3 Itsellä on kytenyt päässä jo jonkin aikaa uusi simpukkaresepti, mutta tämähän on helppoudessaan suorastaan nerokas!

    VastaaPoista
  4. Ooh, yksinkertaista ja varmasti toimivaa!

    VastaaPoista
  5. Grillatut simpukat, vitsit miten kiva kesäsafka. Eipä oo tullut mulla ikinä mieleen. Simpukat on kyllä niin maistuvaa safkaa. Sulla oli vielä ihanat lisukkeet simpukoiden kanssa, kuten tuo grillattu munakoiso ja valkosipulimajoneesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipuli ja simpukat on namia! No, valkosipuli on melkein minkä kanssa vaan...

      Poista