keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Piparkakkutaloja tumpuloille

Tiiättekö kun on ihmisiä joilta ei vaan kauniiden kakkujen - saati piparkakkutalojen - teko luonnistu? Pursottimesta tulee ties ja mitä, kaikki tekeleet näyttää vähintäänkin kyseenalaisilta. Voi sitä seinien vinoutta ja sulalla sokerilla aiheutettujen palovammojen määrää. Tuskanhiki, ärtymys, mieliteko heittää koko hemmetin tekele vaikka seinään. Tai syöttää koiralle, ihan sama. Pari vuotta sitten mä sen tajusin. Ei pidä edes yrittää mitään hienosti koristeltavaa pikkutarkkaa piperrystä. Ei se kuitenkaan onnistu. Kaikissa tekeleissä töhnänä on pikeeri, joka sekin luonnollisesti on tehty ilman reseptiä ja on ensimmäistä lukuunottamatta jäänyt liian löysäksi. Ei haittaa, töhnä on aina hyvää. Mutta jos haluaa hyväähyvää, kannattaa googlettaa ohje. 

Nyt, hyvät ihmiset, nää on rumia. Mutta nää tyydyttää täydellisesti tumpelon tarpeen tehdä joku piparkakkuasia. Pari vuotta sitten tehtiin muinainen maailma, jossa dinosaurukset taapersivat vuoren juurella, vesiputouksen ääressä. Ainoa sokeriliimauksen vaativa asia oli vuoren liimaaminen alustaan ja sitten tuo vesiputous oli vaan neliön muotoinen pala, jonka lätkäisin kiinni vuoreen. Loppu oli helppoa ku heinänteko. 


Hieman liian haastavaa oli tuokin. Viime vuonna tehtiin iglu. Tarkoitus oli tehdä siihen jäälohkareruutuja, mutta pieleen se olisi mennyt kuitenkin, joten antaa olla. Lapsukaisen Littlest Pet Shop-elukat koristeiksi. Muottina iglulle toimi teräksinen salaattikulho. Ei lainkaan sulatettua sokeria. 


Toihan meni niin hienosti, että tälle vuodelle otettiin vähän haastetta. Legopalikka. Leipävuoasta palikka ja pieniin keraamisiin vuokiin noi pyöreät palaset. No, ne jumittui vuokiinsa ja hajosi, mutta tekijä oli kaukaa viisas ja olettikin jonkun menevän pieleen ja teki varmuuden vuoksi pyöreitä pipareita. Lopputulemaan tuli kaksi pyöreää piparia päällekkäin. Ei sulatettua sokeria. Eihän niistä mikään samanmuotoisia ollut, mutta väliäkö hällä. Tekstitkin meni miten sattuu, mutta ei se mitään, aina voi tömäyttää pikeeriin seisomaan legoukkoja taistelemaan katseenvangitsijoiksi. 

Että näin. Ei tarvii olla hyvä. Voi myös hyväksyä olevansa tumpula ja tehdä taitotasonsa mukaisesti ja ottaa vaikka lasillinen skumppaa ja vähän löysätä pipoa. Rentouttavia jouluvalmisteluita kaikille!


14 kommenttia:

 1. Oi kyllä, tiedän tasan tarkkaan, mitä tarkoitat. Ja tänä vuonna esikoisen luokan vanhemmat sitten päättivät tehdä piparitaloja myytäväksi saakka... arvaa osallistuinko? Kaikki aina kuvittelevat, että ruoanlaitosta ja leipomisesta kiinnostunut on automaattisesti piparitaiteilija, mutta eihän se välttämättä niin mene ollenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi jippii, piparkakkutaloja myytäväksi! Mä en saa mistään leipomuksista siivon näköisiä, saati sitten piparkakkutaloista. Ei todellakaan kiinnostus ruokaa kohtaan takaa onnistunutta lopputulosta. :-D

   Poista
 2. En ole vielä (luojalle kiitos) intoutunut tuolle taiteen saralle, ihan mahdottoman upeita luomuksia näkyy kaikissa kuvissa. Sitä paitsi sun iglu on magee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin laittamatta kuvat mm. valmiilla muoteilla tehdystä muumitalosta, jonka seinät jotenkin siinä pellillä vääntyivät niin vänkyröiksi, ettei sitä tahtonut saada kilolla sulaa sokeriakaan liimattua kasaan. Ja koristelut näytti siltä, että isohko lokki olisi tehnyt tuotoksensa katolla.

   Poista
 3. Iglu on hauska ja legoukot palikalla myös. Ei sen aina tarvii olla niin justiinsa, pääasia on monesti puuhastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan, pääasia on puuhastella. Ja mulla on aina jälkikasvun kanssa hauskaa kun näitä ideoidaan. Tosin hänen ideansa ovat usein niin korkealentoisia, että mulla todellakin loppuu kyky kesken.

   Poista
 4. Ihania idiksiä ja mahtava iglu! Ensi vuonna voisikin kokeilla jotain muuta kuin perinteistä piparkakkutaloa. En ole todellakaan piparkakkutalojen väkertäjä ja juuri tuo liimaus aiheuttaa lievää tuskanhikeä. Mutta aivan kivan näköinen talo tuli tänäkin vuonna, kiitos taitavalle koristelijalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun selviäisikin tuskanhiellä, mä en ole koskaan välttynyt palovammoilta. :-D Siispä pyrin siihen, että sulaa sokeria ei tarvitsis.

   Poista
 5. Olipa hauskoja ideoita kaikki eri pipari"talot". Ja varsinkin tuo iglu, mikä ahaa-elämys, että voi käyttää kulhoa muottina, jotta saa kupolin :))!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko käyttää kekseliäisyyttä kun taitoa ei ole. :-D

   Poista
 6. Nämä on hauskoja :) Kasper on myös vähän samoilla linjoilla näissä piparitaloasioissa: http://kasperstromman.com/2016/11/28/realistinen-versio-koottavasta-piparkakkutalosta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuon Kasperin rakentamistarinan ja niin ymmärrän. Ihan täysin! Taloissa on ihan liikaa osia, ihan liikaa asioita, jotka voi mennä pieleen.

   Poista
 7. Hienoja taloja ja rakennelmia kaikki! Ihana nakerrella joulun jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo lego oli tuhottu jo joulupäivänä. :-D

   Poista