sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Vähän parempi lihakastike

Onko naudan sisäfileen käyttäminen kastikkeeseen tuhlaamista? Ei välttämättä. Tietysti toimii mihin tahansa kastikkeeseen, mutta nyt teki mieli sellaista stroganoff-tyyppistä herkkua. Mielestäni naudanfile vähän menee pilalle, jos se kypsennetään täysin. Siispä tässä versiossa kastike tehdään muuten valmiiksi ensin ja lopuksi nopeasti ruskistetaan lihat ja lisätään aivan lopuksi kastikkeen sekaan niin, että jäävät vielä ihanan mediumiksi. Lisukkeena perunamuussia, johon vinkit löytyy täältä.


Tähän herkkuun saa hyvin käytettyä fileestä päät ja ne kohdat, joista ei saa kunnolla leikattua vaikkapa kauniita pihvejä. Kun kuutioi lihan reilun kokoisiksi palasiksi, se jää vielä hyvin mediumiksi. Tässä summittainen resepti:

1 sipuli 
1 yksikyntinen valkosipuli
pari laakerinlehteä
300-400 g naudan sisäfilettä kuutioituna
muutama rkl tomaattipyrettä
1 suolakurkku silputtuna
purkki smetanaa
puolikas lihaliemikuutio tai fondia (itsellä oli pari pakastettua itsetehtyä lihaliemipalaa)
ripaus ruskeaa sokeria
mustapippuria
suolaa
n. 2+1 dl vettä
(n. 1 rkl sinappia)
ruskeaa Maizenaa tai vähän vehnäjauhoja suurustamiseen


Eli silppusin  sipulin ja yksikyntisen valkosipulin ja kuullotin ne öljyssä. Lisäsin mustapippurin ja tomaattipyreen ja kuullotin vielä hetken. Sitten vettä, lihalientä ja yksi myrttisen suolakurkku kuutioituna, pari laakerinlehteä ja keittelyä vartin verran. Lopuksi purkillinen smetanaa, ripaus sokeria ja halutessaan vähän sinappia. Sitten voikin ruskistaa lihat nopeasti kuumalla pannulla ja maustaa samalla vielä suolalla ja pippurilla. Lihat kattilaan, pannulle hieman vettä jotta saadaan maut talteen, nopea kiehautus ja kastikkeen sekaan. Sen jälkeen nopea suurustaminen Maizenalla. Jos suurustaa vehnäjauholla, kannattaa suurustaminen tehdä jo ennen lihojen lisäämistä, jotta kastike ehtii kiehua suuruksen lisäämisen jälkeen eikä lihat mene täysin kypsiksi. Annoksen olisi toki voinut koittaa saada hieman kauniimpaan muotoon, mutta nälkä yllätti syöjän. 

Tää on herkullista. Niin kovin herkullista!

6 kommenttia:

  1. Lihakastike ei ole minulle suurta herkkua, mutta ei ole tullut mieleenkään valmistaa sitä näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin lihakastikkeesta tulee ekana mieleen 80-luvun peruskoulun omituinen kastike, jossa oli jäysteisiä lihanpaloja ja limaisia porkkanoita. Mut täähän on käytännössä kuutioitua sisäfilepihviä ja kastiketta. :-D Kastike voi toki olla mikä vaan, idea vaan on tehdä kastike ensin valmiiksi.

      Poista
  2. Lihakastiketta ei tosiaan ole tullut tehtyä sisäfileestä mutta totta tuo, että ne fileen päät ja hankalasti pihviksi muotoutuvat kohdat kävisivät tällaiseen hyvinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, todellakin. Joskus kaupassa menin sisukkaa ostamaan ja lihatiskillä myyjä alkoi paloitella mulle pihviksi sopivaa palaa niin sanoin heti, että otan mieluusti fileitten hännät, mitkä ei muille meinaa kelvata. :-)

      Poista
  3. Minä pidän pitkään haudutetuista lihapadoista. Sellaisia, mitkä sulaa ihan suuhun, muhittuaan monta tuntia. Pakkaspäivän herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihania ne on nekin. Oon viime aikoina tehnyt aika paljon ylikypsiä juttuja ja nyt oli käsissä fileenhäntä, joten nyt pitkästä aikaa tällaista. Mut ihan erilaista syvyyttähän pitkään haudutetun padan maussa on. Kumpikin hyviä, vaikka erilaisia.

      Poista