sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Happaneeko omena vai mätäneekö se?

Söin taannoin fermentoitua omenaa. Herkullinen lisuke vaikka lihalle. Ihana hapan ja makea maku. Muutenkin, fermentointi, hapattaminen, fermentoitu se ja tämä, hapatettu kaali, sitä, tätä tuota. Joka puolella tuommosta. Pakkohan sitä on kokeilla!


No miten tää homma etenee? Googlettamalla joku erinomainen resepti ja seuraamalla sitä tarkasti? Eeeeei.... Tyl-sää. Paljon hauskempaa on googlettaa sana fermentointi. Sit todeta, että ei nyt oikein ymmärrä mitä se tarkoittaa ja miten oikeaoppisesti fermentoidaan. Sitten voi lukea useita ohjeita hapatetustia ja fermentoiduista asioista ja todeta, että yhteistä niille näyttäisi olevan suolaliemi ja aika x huoneenlämmössä. Tästä on hyvä lähteä, eiks joo. 

Kauppaan mentiin ostamaan Granny Smith-omppuja. Lapselle tämä tuotti suurta hupia, koska vaikka olin hänelle kertonut Granny Smithin olevan oikeasti omppulajike, hänestä oli kovin hauskaa, että omenalle on annettu My Little Ponyn nimi. Vai miten se nyt menikään? Noh, omppuja. Tuoretta minttua kotona olikin. Kuorin ja pilkoin omput ja lapoin lasipurkkeihin. Keitin suolaliemen. Googletin vielä ja tulin tulokseen, että sen pitää antaa jäähtyä. Jäähdytin suolaliemen, jonka suolamäärä oli täysin hihasta vetästy. Melkoisen suolainen, sanoisin, mutta ei sillisuolainen kuiteskaan. Kaadoin jäähtyneen liemen purkkeihin ja laitoin purkkien päälle tuorekelmua (koska jossain ohjeessa sanottiin, että ihan heti ei sais laittaa kantta kiinni, en yhtään tiiä miksi) ja annoin olla huoneenlämmössä pari päivää. Sitten kannet kiinni ja siirto jääkaappiin. Jossain ohjeessa mainittiin pinnalle kertyvä vaahto, sitä mun omppuihin on kertynyt ja se kai oli hyvä juttu. 

No miltä ne sitten maistuu? Ei voi vielä tietää. Tai no, pari päivää sitten ne maistui aika hauskalta. Melko voimakas minttu maistui. Ei ollenkaan pilaantunut. Sellanen leipäjuurimaisen kevyt hapan tuoksu. Luonnollisesti en uskaltanut ensin maistaa itse vaan maistatin lapsella. Vielä oli aika raa'an omppumainen maku, mutta selvästi jo sellanen hieman hapan. Hauskaa. Saas nähdä mitä tästä vielä tulee...

Tulenpa muokkaamaan tänne väliaikatietoja nyt 13.2., kun omput ovat lilluneet liemessään liki viikon. Ompun rakenne on muuttunut samaan suuntaan kuin syömässäni fermentoidussa omenassa. Liemi on kirkasta eikä mitenkään epäilyttävää. Tuoksu on miedon hapan. Maku on minttuinen. Ehkä makeampi omenalajike antaisi hieman täyteläisemmän maun. Sokeria en ehkä kuitenkaan uskalla tuonne lisätä, pelkään, että mulla on muuten muutama purkillinen omenakiljua tai jotain. Suolaisuus on oikein sopiva, ehkä tuo kaipaisi pikkuisen potkua tai luonnetta. Jostain, en tiiä mistä. Normisti laittaisin tuonne vähän chiliä lillumaan sekaan, mutta nyt nää on pääsemässä tositoimiin ruoassa, johon chili ei toimi. Kyllä, maailmassa on vastoin odotuksia sellaisiakin ruokia... Enpäs tiedä enpäs tiedä. Ehkä keksin jotain. Tai onko ehdotuksia?

Omppujen kohtalo selviää täällä.

44 kommenttia:

 1. Minäpä jään odottamaan, mitä tästä seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mäkin vähän jännityksellä... 😄 Yleensä kun kokeiluista selviää aika pian, onnistuiko vaiko eikö. Mut nyt sit vaan ootellaan. Ja jännää on sekin, että en ees tarkkaan tiiä kuinka kauan tässä ootellaan.

   Poista
 2. Hapattaminen kiinnostaa muakin! Vielä kun olis lapsi maistamassa testauksia, niin vois vaikka uskaltautua jotain fermentoimaankin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis puoliso tai kaverit soveltuu kanssa tähän ihan hyvin. Tietty vielä parempi jos onnistuu pitämään omalta naamaltaan poissa sen epäilevän ilmeen eikä ehkä sanois, että "maista sä, mä en uskalla!". 😁

   Poista
 3. Vastaukset
  1. No on. Ei yhtään tiä, meneekö ihan mettään.

   Poista
 4. Haha, parasta oli, että lapsi toimii koemaistajana. Lapsen suustahan se totuus tulee :D Sulla on kyllä mielenkiitosia kokeiluja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en kai mä nyt itse ruokaa, joka voi olla pilaantunutta! Eiku... 😃

   Poista
 5. Tosi kiinnostava testi! Fermentoitu omena on kyllä todellista superfoodia!

  VastaaPoista
 6. Vastaukset
  1. No nythän mä en osaa sanoa, onko mulla valmis lopputulos vai happaneeko lisää? Eilen haistoin ja maistoin ja olihan se aikas hauskaa. Kaverina sillä oli paahtopaistia ja anissiirappia.

   Poista
 7. Meillä oli myös ruokaverstaissa fermentointi aiheena alkuvuodesta. Ja siinähän ei juttu lopu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä selkeästi tarviisin jotain ruokaverstasapua kun mulla ei ole mitään käsitystä mitä mä olen tekemässä.

   Poista
 8. Yritys ja erehdys -tekniikka on se paras tekniikka :D

  VastaaPoista
 9. Vastaukset
  1. Tilanne on nyt se, että yhteen purkilliseen laitoin vielä vähän chiliä sekaan makua antamaan. Siis tokihan mua epäilyttää että onko tuo nyt sellasta mitä pitäis, onko se liian hapantunutta, uskaltaako sitä syödä (söin eilen vähän ja tässä ollaan ilman vatsaoireita) ja näin, mutta maun puolesta se kaipaisi lisää makuja. Siis enemmän mausteita, selkeästi.

   Poista
 10. Jännää! En ole ikinä kuullutkaan fermentoidusta omenasta, mutta suurkulutan kyllä paljon kaikkea muuta fermentoitua hapankaalista tempeen ja kombuchasta kimchiin. Jään mielenkiinnolla seuraamaan mitä tästä syntyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään ollut kuullut. Näiden omppusten kohtalo on nyt sinetöity, mutta sen verran kiinnostava kokeilu, että näitä teen lisää!

   Poista
 11. Hurjaa! En ole ikinä tullut ajatelleeksi, että omenaa voisi fermentoida, mutta miksei.
  Omenakilju kuulostaisi mielenkiintoiselta variaatiolta ;-)
  Pitänee seurata, mihin tämä päätyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenakilju on jokseenkin ei-toivottu ratkaisu. 😁

   Poista
 12. Luonnollisesti en uskaltanut ensin maistaa itse vaan maistatin lapsella. -> ihan hiukan nauratti. Maistoiko lapsi oikeasti? ja kuvaili makua? Rohkea ja taitava jos niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistoihan se! 😄 Onneksi yhdeksänvuotias tyttäreni ei kuvaillut sitä sanalla "omenakiljuinen". Ei siltä tarkempää kuvailua tuosta irronnut, mutta ilme kertoi, että mä uskallan maistaa kanssa. 😁

   Poista
 13. Mielenkiintoista! Purkillisesta omenakiljua tuli mieleen nuoruus 😀. Hauska kokeilu kaikkinensa tämä fernentoitu omena, oli minulle aivan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis koskaan ei olla kiljua tehty eikä juotu! Nostalgiaherkku tää mun kokeilu. 😄

   Poista
 14. Hauska juttu! Sulla riittää virtaa, että jaksat lähteä kokeilemaan mututuntumalla :D. Vanhat säilöntätavat kunniaan! Tällä hetkellä kosketukseni fermentointiin on pue'erh tee, jälkifermentoitu tee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oho, en ole moisesta kuullutkaan! Mututuntumalla kokeilu on kaikkein hauskinta. Välillä menee ihan mettään, mut sit kun onnistuu niin on älyttömän kivaa kun on itse kokeillut ja keksinyt.

   Poista
 15. Fermentointi on tosiaan nyt piinalla ja kaikki mitä mä olen ravintoloissa maistellut, onkin ollut tosi hyvää. Mielenkiinnolla odotan, että miten sun projekti onnistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun projekti on syöty! Yllä linkki omppujen kohtaloon. No, chilillä maustettu purkki odottaa vielä syöjäänsä.

   Poista
 16. Ailaa komppaan ja totean, että vanhat säilöntätavat kunniaan :-) Miun ois tarkoitus ensi viikolla yrittää kimchiä eka kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua on kanssa tää kimchi houkutellut kovasti. Siinä kai pitäis vähän jotain ohjettakin lukasta...

   Poista
 17. Joutu ihan googlaan ton my little ponyn. :D
  Mielenkiintoinen kokeilu ja hauska postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen valitettavan kärryillä poneista. Big MacIntosh on yksi mun suosikki. Oli kyllä kiva kokeilu, jatkan ehdottomasti hiomista.

   Poista
 18. No nyt minä ymmärrän sen omppukeskustelun Facebookissa :) Jännittävää seurata tieteellistä koettasi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä tarkan tieteellistä. :-D Ihan tolkuttoman hauskaa kokeilla uusia juttuja.

   Poista
 19. Oho! Jään seuraamaan omppujen kohtaloa.

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purkillinen chilillä maustettuja on vielä jäljellä, muut nautittiin eilen sinappikinuskin kanssa.

   Poista