sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Porsaan kieltä, palsternakkaa ja puolukkamajoneesia

Heti alkuunsa nolostus. Näin rumia ja sumeita kuvia ei pitäisi blogiin laittaa, mutta kun parempia ei ole ja oon niiiiin innoissani tästä kokeilusta, etten vaan malta jättää tätä kirjoittamatta. Kun ei tiedä koska seuraava kerta kyseisen raaka-aineen kanssa tulee. Sorry. Hoidetaan siis se karmea osuus heti pois alta. 


Noin. Tuossa vaiheessa valmistusta olin niin täpinöissäni ja ällötyksissäni ja innoissani, että en suonut oikein ajatustakaan tarjollepanolle. Jaa että mitä? Ällötyksissäni, ja silti haluan jakaa tän teidän kanssa? No siiis mähän olen kovin ruoankäsittelyrajoittunut. Ja kyllä, kieli on kuulunut jo jonkun aikaa niihin ruokiin, joitan olen halunnut valmistaa mutta en ole uskaltanut. 

Eilen haahuilin Prisman käytävillä pettyneenä siihen, ettei siellä ollut tarjolla tuoreita simpukoita. Siispä nappasin hyllystä paketin, jossa oli kaksi kappaletta porsaan kieliä. Tätä on joskus lapsuudessa syöty, sen muistan. Aavistuksen traumatisoituneena. Sen jälkeen olen maistanut kieltä jossain hyvin epämääräisessä Pietarilaisessa pubissa. Se oli hämmentävän hyvää. Tämän jälkeen jokunen vuosi sitten ravintola Juuressa ja ihastuin ihan täysin. No nyt sitten, muistin kätköistä löytyi sen verran valmistusohjetta, että kotona noita keiteltiin ja sitten niistä nyljettiin nahka pois. Okei, selvä homma. 

Plumpsautin kielet suoraan pakkauksestaan kiehuvaan veteen varoen koskemasta niihin. Totesin saman tien, että selvin päin en noihin koske ja avasin skumpan. Kun kielet olivat kiehuneet hetken, kuorin lusikalla vaahdon pinnasta ja lisäsin liemeen pilkotun ison sipulin, porkkanan, pari laakerinlehteä, yksikyntisen valkosipulin, suolaa ja maustepippuria ja tilkkasen balsamicoa. Säädin ajastimen kahteen tuntiin ja aloin juoda skumppaa. Noin tunnin keittämisen ja puolikkaan skumppapullon jälkeen soitin puolisolle, että hänen apuaan tarvitaan tunnin kuluttua, en pysty juomaan niin paljoa, että uskaltaisin noihin lölleröisiin koskea. Keskityin puolukkamajoneesiin. Paseerasin siivilän läpi puolukkaa, lisäsin Hellman's majoneesia ja maustoin mustapippurilla ja ripauksella ruskeaa sokeria. Palsternakat kuorittiin ja kuutioitiin ja myöhemmässä vaiheessa paistettiin pannulla öljyssä miedolla lämmöllä kypsiksi. 

Kielten ollessa kypsiä tänne olikin puolisoni lisäksi saapunut oikein kielennylkemisjoukkio. Edelleen skumppalasi kourassa tarkastelin operaatiota kiinnostuneena. Kieliparat saivat sen verran kylmää kyytiä, että kuohuviinin saattelemana päätin kuitenkin rohkaista mieleni. Vedet silmissä kevyen kiljunnan saattelemana sain kuin sainkin toisesta kielestä nyhdettyä nahkat pois. Osittain. Melkein. Ei hemmetti se kielen tyvi vaan on niin inhan näköinen ja tuntuinen. Yrh. Tässä vaiheessa sitten muka olis pitänyt keskittyä ruoan tarjollepanoon. Juuei. Lisää skumppaa, melkein olisi vaatinut väkevämpääkin. Sain kuitenkin lautaselle palsternakkaa, retiisiä, muutaman viipaleen kieltä, puolukkamajoneesia ja vähän Lidlin Crefee-piparjuurituorejuustoa. Näillä mennään, lasiin punkkua. Ja sitten tuota pitäisi muka uskaltaa maistaa?

Uskalsin. Kaikki uskalsi. Jee! Ja kannatti! Kieli oli suussa sulavan mureaa ja pehmeää ja samalla kiinteää. Rakenne oli todella miellyttävä ja maku samoin. Puolukkamajoneesin hapokkuus ja palsternakka sopi täydellisesti voimakkaan, mutta miellyttävän lihaisan maun kaveriksi. Olin suunnitellut, että maistellaan nyt vähän ja viipaloidaan toinen kieli leikkeleiksi, mutta kielet vaan katosi. Kaikki. Puoli kiloa kieltä ja neljä ihmistä syömässä sitä, murustakaan ei jäänyt jäljelle. Rohkeammat söi ne tyvipalat. 

Ihan mielettömän hyvä makuelämys, mutta rehellisesti, en kyllä yhtään tiedä koska taas uskaltaudun moiseen kokkailuun. Miksi oi miksi kielen pitää olla niin... noh, sellainen? Mutta vähemmän rajoittuneille ruoankäsittelijöille suosittelen ehdottomasti! Edullinen raaka-aine josta saa ehdottomasti huipputason ruokaa!



10 kommenttia:

  1. kieli on ihanaa - mahtavaa nähdä ihmisten innostuvan noista harvemmin käytetyistä ruhonosista!

    VastaaPoista
  2. No innostuin kyllä. Oli tosi helppoa tehdä ja maku ja rakenne olivat ihan mielettömiä! Mut... Kun... Auttaskohan tähän siedättäminen? Montako kertaa joutuu loppasemaan reippaan skumppahiprakan ennen ku uskaltautuu moiseen kokkaamiseen ihan tuosta vaan? 😁

    VastaaPoista
  3. Minusta kieli on ihanaa. Siankieli näyttää kyllä suuresti vehkeeltä.
    Minusta se kuorimisosuus on vallan ihanaa ja nautinnollista kun päällinen lähtee melkein itsestään. Possunkieli maistuu minusta kovasti kinkulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vehkeennäkönen kieli! 😄 No onhan se kieltämättä... Mulle tuo kuoriminen ja se ulkomuoto teki tiukkaa, mutta kun sen sai suuhun asti niin olikin puhdasta nautintoa!

      Poista
  4. Halvoista ruhon osista saa yleensä maukkaimmat ruoat. Hyvä että uskalsit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oon kyllä vähän ylpeä itsestäni. Oon viime vuosina päässyt eroon tosi monista ruokarajoitteista. Mä nyt en oikein tiedä, hoituisko tää käsittelypuoli siedätyksellä vai mitä tälle pitäis tehdä. 😄

      Poista
  5. Kielen kokkailu on kummitellut munkin mielessä..

    VastaaPoista
  6. Ihan ehdottomasti kannattaa kokeilla! Niin herkkua!

    VastaaPoista
  7. Mä jännitän kielen laittamista, mutta ilmeisesti pitäisi vaan rohkeasti tarttua härkää kielestä! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos vaan siihen lorttiin pystyy koskemaan, niin ehdottomasti kyllä! Valmistaminenhan oli ihan tolkuttoman helppoa. Tai olis ollut jos joku olis nylkenyt sen. Sekin olis helppoo jos pystyis tekemään sen kiljumatta. Mutta tää oli kyllä taas hieno osoitus siitä, miten ne edullisimmat ruhonosat on parhaimmillaan ihan tolkuttoman hyviä!

      Poista