lauantai 11. maaliskuuta 2017

Mausteista tofua ja maapähkinä-kookosdippiä

Mä usein tuun kirjoitelleeksi tänne sellaisista herkummista eväistä, vähempi ihan arkiruokia. Nyt kuiteskin vähän arkisempaa evästä. Mun on pitkään tehnyt mieli tehdä vähän itäisempiä makuja, mutta en oikein osaa kaivaa reseptejä esiin ja tehdä niiden mukaan. Sushinhimoni on loputon, mutta nyt ei sellaista jaksanut alkaa väkertää. Kasvisruokaakin olis hyvä syödä useammin ja kaikki blogit pursuilee herkullisen näköisiä kuvia runsaista kasvisherkuista, joten tofua, nuudeleita ja kasviksia. Jos nyt oikein ynnäilin, niin tämä annoshan taitaa olla täysin vegaaninen?



Tällaiseen annokseenhan voi tietty laittaa ihan just haluamiaan kasviksia. Mulla oli tässä nopsaan puolikypsäksi keitettyä parsakaalia, paprikaa, salottisipulia ja paistettuja herkkusieniä. Mut noihan voi olla mitä kenelläkin. Asian ydin oli nuudelit, tofu ja tuo erittäin epäesteettisen näköinen dippi tuolla kuvan yläreunassa...

Ensin nuudelit. Käytin riisinuudeleita enkä keittänyt niitä lainkaan. Liotin vaan muun ruoan valmistuksen ajan (vartin verran) vedessä ja lopuksi paistoin ne pannulla öljyn ja soija-inkivääri-sitruunakastikkeen sekoituksessa. Tuo soija-inkivääri-sitruunakastike on mun kroonisen mieliteon kohde. Sopivassa suhteessa soijakastiketta, hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä, sitruunamehua ja raastettua sitruunan kuorta ja halutessa pikku ripaus ruskeaa sokeria. Maustaa naudanlihan, sushin, kalan, riisin, nuudelit, kasvikset, kaiken. Erittäin addiktoiva liemi kaikessa yksinkertaisuudessaan. 

Tofu sitten. Inhoan mautonta, lölleröistä tofua. Mä paistan sen aina tosi tummaksi, mutta kukin toki makunsa mukaan. Mutta tofun lölleröisyyden välttäminen ei olekaan paistaminen vaan käsittely ennen paistamista. Eli mä ensin viipaloin tofun ja painelin talouspaperilla viipaleet kuiviksi. Sitten viipaleet suikaleiksi ja taas kuivatus. Vielä suikaleet kuutioiksi, nyt en alkanut joka kuutiota kuivaamaan, mutta painelin vielä paperilla kuutioista nesteet sen minkä lähti. Tää on yksi juttu. Toinen on tofun maustaminen. Laitoin pakastepussiin soijaa, reilusti chiliä, valkosipulia, ja ruskeaa sokeria. Tämän tein jo pari tuntia ennen ruoanlaittoa, mutta varmasti lyhyempikin marinointi riittää. Jotkut ovat sitä mieltä, että marinadi pitäisi laittaa tofun sekaan vasta pannulla. No, mä tein kuitenkin näin. Sitten tofukuutiot paistetaan öljyssä rapean rapsakoiksi. Parhaan tuloksen saa kun oikeasti hämmentelee niitä koko ajan, mulla nyt alkoi olla nälkä sitä luokkaa, että paistotulos ei ollut ihan tasainen kun samalla touhusin muuta ruokaa valmiiksi. 

Vielä kastike. Loogisesti kirjoitan sen tänne viimeiseksi, vaikka tein sen ensimmäisenä. Elikkäs kastikkeessa oli pieni purkki (n. 1,5 dl) kookosmaitoa, pari iiisoa ruokalusikallista maapähkinävoita, soijaa ja cayennea maun mukaan ja vielä ripaus ruskeaa sokeria. Ihanaa. Ihan loistavan makuista. Tein tästä melkoisen tulista, mutta kookoksen pehmeys teki tästä kuitenkin tulisuudesta huolimatta oikein miellyttävää. Ihan taatusti teen toistekin! Ja aloin miettiä, voisko tätä jotenkin jatkojalostaa vaikka marinadiksi tai jotain... No, se jää nähtäväksi. Mutta tosi herkullinen kastike ainakin. 

Koko annos huuteli vielä tuoretta korianteria, joten sitä päälle ja kas, jättikokoinen annos hävisi tuosta vaan. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti