lauantai 1. lokakuuta 2016

Naudan poskea, puolukkaa ja palsternakka-porkkanapyrettä


Pakkasesta löytyi taas Takaladon herkkuja. Tällä kertaa naudan poskia. Naudan posket on ihana, pitkään haudutettava herkku. Olen valmistanut sitä hauduttamalla sekä tummassa oluessa ja siirapissa että punaviinissä ja yrteissä, kuten nyt. Jääkaapissa oli vajaa ruukku timjamia ja avattu pullo punkkua. Laitoin jo eilen posket uiskentelemaan punaviiniin, tänään aamupäivällä sitten paistoin niistä pinnan kiinni ja maustoin samalla suolalla ja mustapippurilla. Pilkoin isoiksi lohkareiksi sipulin ja paljon valkosipulia ja laittelin uunipataan. Seuraksi timjamit, punkkua ja posket sekä paistinpannun huuhtaisuliemi. Sitten kansi päälle ja uuniin. Ensin tunnin verran n. 200 asteessa, sitten hieman alle sataseen uuni ja vielä 6-7 tuntia hauduttelua. Liha on jotenkin raskaan oloista, mutta herkullista. 

Seuraksi sitten tein porkkana-palsternakkapyrettä. Eli porkkanaa ja palsternakkaa kypsäksi keitettynä. Keitinvedet kaadetaan pois, sekaan voita, ranskankermaa, suolaa ja valkopippuria. Sitten suristellaan sauvasekoittimella niin kauan, että pyre on samettisen pehmeää. 

Päätin, että tämä ruoka tarvitsee hiukkasen makeutta tasapainottamaan raskasta lihaa. Jääkaapissa oli vielä hieman puolukkaa ja siitä päätin keitellä siirapin. Keitin ensin puolukoita tovin, sitten survoin puolukat ja liemen siivilän läpi. Sekaan ruskeaa sokeria ja suolaa. Keittelin siirapiksi ja vielä siivilöin lopuksi.  Siirapista tuli tosi herkullista ja kaunista, kunnes.... Kun aloin kokoamaan annosta, se olikin jotain... hyytelöä. Hyytelöhköä. Jotain. Joku viisaampi voisi tietää, mitä ihmettä tuossa oikein tapahtui?? Ihan sama, hyytelöhkö oli hyvää. Odotan, että saan sitä iltasella vielä juustojen kanssa...

Lihan paistoliemestä meinasin keittää kastikkeen. Tulin sitten suurustaneeksi sitä hieman liikaa, joten laimensin tuotosta vielä punaviinillä ja ripauksen sokeriakin laitoin sekaan. Esteettistä se ei ollut ja omassa annoksessani koin sen hieman turhakkeeksi, mutta mies tykkäsi kovasti. 

Vielä vähän jotain. Ranskankermaa jäi yli, joten maustoin sen vahvalla sinapilla ja ripauksella sokeria. Vielä yksi kastike siis. Ja jotenkin mielessäni annos huusi sieniä. Siispä kuullottelin pitkään salottisipulia ja lopuksi lisäsin sekaan kanttarelleja (säilykepurkista, hyi mua...) ja maustoin suolalla. Valmiiseen annokseen laitoin vihreäksi vielä herneenversoja. 

Annoksestahan tuli ruma kuin mikä, mutta ei anneta sen haitata. Hyvin yksinkertaisia makuja. Aloin oikein miettiä annokseen käytettyjä mausteita. Sokeria, suolaa, mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sipulia, valkosipulia ja sinappia. That's it. 

18 kommenttia:

  1. Olin juuri kesällä häissä, jossa oli tuntitolkulla haudutettua lihaa! Se oli ihan mahtavan makuista ja mureaa. Pitäisi itsekin joskus iltahämärässä laittaa seuraavan päivän ruoka alulle ja hauduttaa tuhottoman pitkään. Siinä varmaan mikä tahansa liha mureutuu :)

    VastaaPoista
  2. Joo, mä olen viime aikoina oppinut näiden (halvempien) pitkään haudutettavien ruhonosien hienouden. Sit pitäiskin kokeilla prässättyä lihaa.

    VastaaPoista
  3. Posket -lihaisten eläinten ja kalojenkin - ovat kyllä suurta herkkua. Palsternakka myös. Ihanan syksyinen setti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies aina kehuu kalojen poskia, mutta tuossa mulla tulee taas raja vastaan. :-D Palsternakka on kyllä liian vähällä käytöllä, niin herkullinen.

      Poista
  4. Naudan tai vasikan poski on herkkua! Ravintolassa tehtiin 36-tuntia kyspytettyä, oli se vaan hyvää. Tässä pääsisi vähän nopeammin pöytään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiiii... 36 tuntia! Se olis kyllä ihana kokeilla moista.

      Poista
  5. Tummassa oluessa olen minäkin poskia haudutellut, tosin taisivat olla possunposket tuolloin. Naudanposkiin en ole vielä päässyt käsiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, eri tyyppisiä makuja oluesta ja punkusta, mutta hyviä molemmat!

      Poista
  6. Pitääpä taas pyytää isältä hirvimettältä myös hirvenposkia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, tuommosia herkkuja ei taida saada ellei oo sisäpiirin poskia...

      Poista
  7. Ihana kun tämä sinun blogisi on nimelleen uskollinen - kokeilevaa keittiötä! En ole itse tainnut vielä mitään poskia valmistaa, joskin ravintolassa saanut todella hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, mulle kokeileminen on ruoanlaiton hauskuus. Toki myös kehityskelpoisten kokeilujen hiominen herkullisuuteen, mutta perimmäisenä ajatuksena mulla on se, että mielessäni maistelen juttuja ja yhdistelen. Joskus onnistuu, ihan aina ei. Kyllä mä vielä joskus tänne jonkun katastrofikokeilunkin postaan! :-D

      Poista
  8. Meillä kanssa yksi kokeilu naudan poskista, ja Takaladolta hankittu nekin :)
    Puolukan ja palsternakan kanssa varmasti ihan täydellinen yhdistelmä!
    Tuota ranskankerma-sinappikastiketta aion kokeilla joku kerta, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takalato on ihana! Ja niin on tuo sinappi-ranskankermakastikekin. Helppo ja hyvä.

      Poista
  9. Oi, en ole koskaan maistanut poskea! Ateriasi houkuttelee. Nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä! Sellanen syksyinen pitkään haudutettava herkku!

      Poista
  10. Vastaukset
    1. No tuo oli herkullista. Ja jotenkin nää pitkään haudutettavat ruoat tulee mulla ainakin syksyllä suosioon.

      Poista