Pakkasesta löytyi taas Takaladon herkkuja. Tällä kertaa naudan poskia. Naudan posket on ihana, pitkään haudutettava herkku. Olen valmistanut sitä hauduttamalla sekä tummassa oluessa ja siirapissa että punaviinissä ja yrteissä, kuten nyt. Jääkaapissa oli vajaa ruukku timjamia ja avattu pullo punkkua. Laitoin jo eilen posket uiskentelemaan punaviiniin, tänään aamupäivällä sitten paistoin niistä pinnan kiinni ja maustoin samalla suolalla ja mustapippurilla. Pilkoin isoiksi lohkareiksi sipulin ja paljon valkosipulia ja laittelin uunipataan. Seuraksi timjamit, punkkua ja posket sekä paistinpannun huuhtaisuliemi. Sitten kansi päälle ja uuniin. Ensin tunnin verran n. 200 asteessa, sitten hieman alle sataseen uuni ja vielä 6-7 tuntia hauduttelua. Liha on jotenkin raskaan oloista, mutta herkullista.
Seuraksi sitten tein porkkana-palsternakkapyrettä. Eli porkkanaa ja palsternakkaa kypsäksi keitettynä. Keitinvedet kaadetaan pois, sekaan voita, ranskankermaa, suolaa ja valkopippuria. Sitten suristellaan sauvasekoittimella niin kauan, että pyre on samettisen pehmeää.
Päätin, että tämä ruoka tarvitsee hiukkasen makeutta tasapainottamaan raskasta lihaa. Jääkaapissa oli vielä hieman puolukkaa ja siitä päätin keitellä siirapin. Keitin ensin puolukoita tovin, sitten survoin puolukat ja liemen siivilän läpi. Sekaan ruskeaa sokeria ja suolaa. Keittelin siirapiksi ja vielä siivilöin lopuksi. Siirapista tuli tosi herkullista ja kaunista, kunnes.... Kun aloin kokoamaan annosta, se olikin jotain... hyytelöä. Hyytelöhköä. Jotain. Joku viisaampi voisi tietää, mitä ihmettä tuossa oikein tapahtui?? Ihan sama, hyytelöhkö oli hyvää. Odotan, että saan sitä iltasella vielä juustojen kanssa...
Lihan paistoliemestä meinasin keittää kastikkeen. Tulin sitten suurustaneeksi sitä hieman liikaa, joten laimensin tuotosta vielä punaviinillä ja ripauksen sokeriakin laitoin sekaan. Esteettistä se ei ollut ja omassa annoksessani koin sen hieman turhakkeeksi, mutta mies tykkäsi kovasti.
Vielä vähän jotain. Ranskankermaa jäi yli, joten maustoin sen vahvalla sinapilla ja ripauksella sokeria. Vielä yksi kastike siis. Ja jotenkin mielessäni annos huusi sieniä. Siispä kuullottelin pitkään salottisipulia ja lopuksi lisäsin sekaan kanttarelleja (säilykepurkista, hyi mua...) ja maustoin suolalla. Valmiiseen annokseen laitoin vihreäksi vielä herneenversoja.
Annoksestahan tuli ruma kuin mikä, mutta ei anneta sen haitata. Hyvin yksinkertaisia makuja. Aloin oikein miettiä annokseen käytettyjä mausteita. Sokeria, suolaa, mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sipulia, valkosipulia ja sinappia. That's it.
Olin juuri kesällä häissä, jossa oli tuntitolkulla haudutettua lihaa! Se oli ihan mahtavan makuista ja mureaa. Pitäisi itsekin joskus iltahämärässä laittaa seuraavan päivän ruoka alulle ja hauduttaa tuhottoman pitkään. Siinä varmaan mikä tahansa liha mureutuu :)
VastaaPoistaJoo, mä olen viime aikoina oppinut näiden (halvempien) pitkään haudutettavien ruhonosien hienouden. Sit pitäiskin kokeilla prässättyä lihaa.
VastaaPoistaPosket -lihaisten eläinten ja kalojenkin - ovat kyllä suurta herkkua. Palsternakka myös. Ihanan syksyinen setti!
VastaaPoistaMies aina kehuu kalojen poskia, mutta tuossa mulla tulee taas raja vastaan. :-D Palsternakka on kyllä liian vähällä käytöllä, niin herkullinen.
PoistaNaudan tai vasikan poski on herkkua! Ravintolassa tehtiin 36-tuntia kyspytettyä, oli se vaan hyvää. Tässä pääsisi vähän nopeammin pöytään!
VastaaPoistaOiiii... 36 tuntia! Se olis kyllä ihana kokeilla moista.
PoistaTummassa oluessa olen minäkin poskia haudutellut, tosin taisivat olla possunposket tuolloin. Naudanposkiin en ole vielä päässyt käsiksi!
VastaaPoistaJoo, eri tyyppisiä makuja oluesta ja punkusta, mutta hyviä molemmat!
PoistaPitääpä taas pyytää isältä hirvimettältä myös hirvenposkia!
VastaaPoistaOih, tuommosia herkkuja ei taida saada ellei oo sisäpiirin poskia...
PoistaIhana kun tämä sinun blogisi on nimelleen uskollinen - kokeilevaa keittiötä! En ole itse tainnut vielä mitään poskia valmistaa, joskin ravintolassa saanut todella hyvää :)
VastaaPoistaNo kyllä, mulle kokeileminen on ruoanlaiton hauskuus. Toki myös kehityskelpoisten kokeilujen hiominen herkullisuuteen, mutta perimmäisenä ajatuksena mulla on se, että mielessäni maistelen juttuja ja yhdistelen. Joskus onnistuu, ihan aina ei. Kyllä mä vielä joskus tänne jonkun katastrofikokeilunkin postaan! :-D
PoistaMeillä kanssa yksi kokeilu naudan poskista, ja Takaladolta hankittu nekin :)
VastaaPoistaPuolukan ja palsternakan kanssa varmasti ihan täydellinen yhdistelmä!
Tuota ranskankerma-sinappikastiketta aion kokeilla joku kerta, nam!
Takalato on ihana! Ja niin on tuo sinappi-ranskankermakastikekin. Helppo ja hyvä.
PoistaOi, en ole koskaan maistanut poskea! Ateriasi houkuttelee. Nam! :)
VastaaPoistaSuosittelen kyllä! Sellanen syksyinen pitkään haudutettava herkku!
PoistaOnpa herkullinen setti, maistuisi minullekin :)
VastaaPoistaNo tuo oli herkullista. Ja jotenkin nää pitkään haudutettavat ruoat tulee mulla ainakin syksyllä suosioon.
Poista