torstai 13. lokakuuta 2016

Viljaton kurpitsakakku







Mä lähdin tekemään porkkanakakkua. Kyllä, ihan sellasta tavan porkkanakakkua. Menin kauppaan ostamaan aineksia. Mutta sitten vihannesosastolla silmiini osuikin kurpitsa. Pienen pieni kurpitsainen. Että mitäs jos tekisinkin piirakan siitä? Ja hei, mitäs jos en laittaiskaan taikinaan sokeria ollenkaan vaan makeuttaisin sen kondensoidulla maidolla? Ja muuten hei, nyt mä sen keksin! Enpäs laitakaan mantelirouhetta vaan laitankin mantelijauhoja ja jätän vehnäjauhot kokonaan pois! Nii!

Tää oli ensimmäinen kokeilu ja luultavasti jatkojalostan tätä jotenkin, en vaan heti keksi miten. Ehkä tilkka jotain yrttilikööriä tai jotain? Maustepippuri antaa kivaa potkua tähän ja kurpitsaraaste tekee piirakasta herkullisen mehevän. Ja tuo kuorrute. Ei järin kevyttä, mutta niin paljon parempaa kuin tuorejuustokuorrute! Koristelusta vastasi jälkikasvu. Ihan kuin tuo pikkuisen odottelisi halloweenia...


Nyt poikkeuksellisesti resepti:

Viljaton kurpitsakakku. Tai piirakka, mikälie. 

1 pieni kurpitsa (n. 800 g)
1 purkki makeutettua kondensoitua maitoa
4 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
kanelia maun mukaan
1 tl vanilijasokeria
ripaus muskottipähkinää
n. 0,5 tl jauhettua neilikkaa
pieni ripaus jauhettua maustepippuria
200g mantelijauhoja
(ruskeaa sokeria jos haluaa makeampaa)

Kuorrute (tämä alkaakin sitten mennä taas hieman epämääräisemmäksi)
400 g olympia-sulatejuustoa
ehkä hieman alle 100 g voita
vähän vanilijasokeria
tomusokeria maun mukaan

Nonni. 
Kuorin kurpitsan ja lohkoin sen, irrotin siemenet ja raastoin kurpitsan hienolla terällä. Sekoitin raasteeseen neljä kananmunaa ja purkin kondensoitua maitoa. Sitten kuivat aineet sekaan ja sekoitus. Taikinaa ei tarvitse vatkata, eli tämä on tosi helppo tehdä. Tällä tapaa pohjasta ei tule erityisen makeaa eli jos haluaa makeampaa, kannattaa lisätä vähän ruskeaa sokeria tai vaikka siirappia. Levitä taikina pellille ja paista hieman alle 200-asteisessa uunissa 20-25 min. Pellillä paistettaessa tästä tulee melkoisen littana, joten tämän voi hyvin tehdä uunivuokaankin, jolloin piirakasta tulee paksumpi. 

Kun piirakka on jäähtynyt, vatkaa sekaisin huoneenlämpöinen, pehmeä voi ja sulatejuusto. Lisää vanilijasokeri ja tomusokeria maun mukaan. Itse tein kuorrutteesta melko makean kun pohja oli hieman vähemmän makeaa. Levitä kuorrute piirakan päälle ja anna olla jääkaapissa mieluusti seuraavaan päivään. Niin, pitänee sanoa, että tuo kuorrutemäärä on ihmiselle, jonka mielestä tällaisissa piirakoissa pohja on tarkoitettu hyvänmakuiseksi kuorrutteensäilytysalustaksi... Jonkun mielestä hieman vähempikin määrä kuorrutetta riittäisi. 


6 kommenttia:

  1. Kurpitsasta on moneen! Herkullista ja terveellistä. Hauskaa tää sun humoristinen tyyli, tuli hyvä mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kyllä terveellisyys karisi viimeistään kuorrutteen kohdalla. :-D Humoristinen tyyli, kiva kuulla. :-) Ei oo ryppyotsaista hommaa mun ruoanlaitto.

      Poista
  2. Johan oli kokeileva resepti, näyttää silti oikein maukkaalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Mä en löydä ruoanlaiton hauskuutta siitä, että toistan valmiita reseptejä. Toki poimin ideoita ja näin, mutta pääosin mulle se The Juttu on siinä, että kehittelen itsekseni jotain uusia juttuja. Joskus tietty ne on pyörän keksimistä uudelleen, mutta joskus sitten hieman innovatiivisempaa. :-D

      Poista
  3. Hyvän oloinen fuusiotorttu ;) yksi nimi lisää. OIkeasti tosi hyvän oloinen ja ihan selkeästi terveellinenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fuusiotorttu! Sehän se! Toi kondensoitu maito kyllä antaa ihanan kinuskisen maun.

      Poista