keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Mausteinen makkarapata

Näin joulun jälkeen tuli mieleen hieman keventää syömisiä kun kinkku, suklaa ja piparkakkutalo tursuaa jo korvista. Mieli alkoi tehdä mausteista kasvis-makkarapataa. Yleensä teen makkarapadan tomaattiseen kastikkeeseen, mutta nyt halusin jotain muuta. Noh.... ihan tää ei mennyt tuubiin, padan keveys katosi reiluun tömäykseen maapähkinävoita, mutta ihan sama, lopputulos oli niin herkullista. Mausteista, mutta pehmeää. Ja jotta porsastelulopputulos olisi täydellinen, tätä tuli sitten vielä syötyä aivan tolkuttomasti, koska tämä vaan oli niiiin hyvää. 

Mikä parasta, kokkailu tapahtui yhdessä jälkikasvun kanssa. Hän pilkkoi, mä tein muut. Tomaatit vähän unohtui kaltata, mutta eipä se haitannut. Kalttaaminenhan tapahtuu helposti leikkaamalla ei-kantapuolelle ristiviilto ja upottamalla tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen niin, että kuori alkaa hieman käpristyä. Sen jälkeen kuori irtoaa ihan vaan nyppäämällä. Tää nyt on vähän sellainen pata, että tänne voi laittaa sekaan vähän mitä tykkää, mutta tässä nyt jonkunlaista ohjetta ja ainesosaluetteloa. Parempi toki tulisi jos laittaisi tuoretta valkosipulia ja chiliä, mutta mulle oli päässyt käymään sellainen katastrofi, että valkosipuli oli loppu. Siksipä purkista valkosipuli-chilimurskaa. Kumpikin käy. 

Lisukkeena oli voissa paistettua, chilillä ja valkosipulilla maustettua lehtikaalia. Lehtikaali on mulle uusi tuttavuus, joka tulee jatkokäyttöön varmasti. Oli helppoa ja herkullista. Leikkasin vaan paksut ruodot pois, paistoin miedohkolla lämmöllä voin ja chili-valkosipulimurskan kanssa kymmenisen minuuttia ja nautiskelin. Mutta siihen pataan. Tällaisilla ainesosilla mentiin:

300-400 g mausteista makkaraa (mulla oli Takaladon chorizoa)
1 sipuli
3 tomaattia
2 isoa porkkanaa
1 iso, punainen paprika
3 jättiherkkusientä (näitä oli 4, mutta lapsi söi yhden pilkkoessaan)
1 omena (näitäkin piti laittaa pari, mutta hävikkilapsi iski taas...)
n. 1 dl punaisia linssejä
n. 2 dl vettä
0,5 -1 dl maapähkinävoita
tilkka öljyä
soijakastiketta
pari tl chili-valkosipulimurskaa
savustettua paprikajauhetta
mustapippuria
hunajaa tai ruskeaa sokeria 

Aloitin kuullottamalla öljyssä sipulin, valkosipuli-chilimurskan, mustapippurin ja paprikajauheen. Sitten  lisäilin aineita paloittelijan saadessa kunkin ainesosan valmiiksi järjestyksessä: tomaatti, porkkana, paprika, sienet, omena. Maustoin soijalla, maapähkinävoilla ja hunajalla ja annoin hautua viitisen minuuttia. Lisäsin huuhdellut linssit ja veden ja annoin hautua vielä 10-15 min. 

Omalle lautaselle lisäsin vielä hieman Texas Peteä tuomaan lisäpotkua, jos kaikki syöjät tykkää tulisemmasta, voi jo pataan lisätä vielä hieman cayennea. 


6 kommenttia:

  1. Hih, aattelin ettei makkarat kevennä :D, mutta riippuu niiden kavereista. Kiva pata.

    VastaaPoista
  2. No, makkara-kasvispata suht maltillisella makkaramäärällä vielä olis kevyempää kuin vaikka suklaa ja joulutortut, mutta sit kun sinne tärväsi ison läjän maapähkinävoita niin metsään mentiin ja komeasti. Mutta hyvää oli! :-D

    VastaaPoista
  3. Linssit on ihan loistavia padoissa ja keitoissa ja paljon maukkaampia kuin perunat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on ihan totta. Mä aika vähän käytän perunaa muutenkaan, mutta erityisesti padoissa linssit on kyllä ihan loistavia.

      Poista
  4. tää on just sen näköistä lohturuokaa, että juuri nyt pitäisi saada <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli helppoa ja herkullista. Kylmän talvipäivän ruokaa. :-)

      Poista