Ensin sorbetti.
200 g puolukoita
(tilkka vettä)
2 kananmunanvalkuaista
ruskeaa sokeria maun mukaan
Eli blenderiin puolukat ja kun mä muussasin ne puolijäisinä, niin vaati pikkuisen vettä, että sen sai tasaiseksi soseeksi. Lopuksi laitoin ehkä pari rkl sokeria sekaan. Muuten tähän ei vettä tarvitse, mutta mun aikataulutus vaati puolijäiset puolukat, jotta sorbetti ehtisi jäätyä... Valkuaiset vaahdotetaan, puolukat yhdistetään valkuaisvaahtoon ja koko komeus kipataan pakasterasiaan ja laitetaan pakkaseen. Sekoitellaan muutaman kerran pakastamisen aikana. Tästä tulee puolisen litraa sorbettia.
Sitten creme brulee (neljä annosta)
n. 2 dl kuohukermaa
vajaa 1 dl turkkilaista jugurttia
3 keltuaista
vajaa 0,5 dl ruskeaa sokeria
Kerma ja sokeri kaadetaan kattilaan ja kuumennetaan niin, että sokeri sulaa. Kun seos on vähän jäähtynyt, sekaan vatkataan jugurtti. Melkein jäähtyneeseen seokseen vatkataan kevyesti sekaan kananmunankeltuaiset. Seos kaadetaan neljään uuninkestävään annosvuokaan. Vuoat laitetaan syvälle uunipellille, pelti hieman alle sata-asteiseen uuniin ja pellille kaadetaan vettä niin, että vuoat peittyvät n. puoliväliin asti vedellä. Creme bruleeta paistetaan uunissa reilu tunti-puolitoista tuntia niin, että bruleet ovat sellaisia tytisevän kypsyisiä. Parhaimmillaan bruleet ovat jääkaappikylminä ja ne voikin hyvin tehdä tähän asti valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
Tarjoiluvaiheessa creme bruleen pintaan ripotellaan hieman ruskeaa sokeria ja ruskistetaan se pikku töhöttimellä tai uunissa oikein kuuman grillivastuksen alla parin minuutin ajan, uunin luukku auki. Sitten vaan sulatettua suklaata (jos sulattaa mikrossa, muistaa käyttää tarpeeksi mietoa lämpöä) ja puolukkasorbettia. Päälle tuoretta tilliä ja hyvää on. Ja nyt, myönnän, mun tuoreet tillit tippui lattialle ja koira ehti niitä nuoleskelemaan, joten käytin kuivattua. Pöh.
Mutta ei mennyt mönkään, ei juoksettunut. Kirpeän puolukan, makean suklaan, täyteläisen creme bruleen ja kyllä, sen tillin liitto on vaan loistava!
Mutta ei mennyt mönkään, ei juoksettunut. Kirpeän puolukan, makean suklaan, täyteläisen creme bruleen ja kyllä, sen tillin liitto on vaan loistava!
Oho, eipä olisi tullut mieleen laittaa tilliä kyytipojaksi. Mielenkiintoinen yhdistelmä :)
VastaaPoistaMutta ehdottomasti vaatisi sen tuoreen tillin. Ihan ehdottomasti. Mun tuoreet tillit vaan meni niin sanotusti käyttökelvottomiksi joten testasin kuivatulla. Ei ollenkaan sama, ei sinne päinkään.
PoistaTilli on mun uusi lempiyrtti, tätä yhdistelmää pitää kokeilla!
VastaaPoistaKannattaa kokeilla, oli tosi toimiva yhdistelmä. Suklaa, puolukka ja tilli oli ihan loistavaa.
PoistaWau, mikä kombinaatio. Yllättää varmasti!
VastaaPoistaOn aika herkku. Tänä viikonloppuna meinasin kokeilla valkosuklaavaahtoa, maitosuklaavaahtoa, puolukkaa ja tilliä.
VastaaPoista