sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Jugurtticremebrulee, puolukkasorbettia ja suklaata

Tätä vähän tuumailin. Miten käy jugurtticremebruleen. Juoksettuuko se tai meneekö muuten mönkään? No sehän selviää vain kokeilemalla. Mä olen aiemmin havainnut, että puolukka, suklaa ja tilli toimii keskenään oikein hienosti ja olen siitä nyt alkanut varioimaan erilaisia yhdistelmiä. Joku valkoinen töhnä, puolukkaa, suklaata ja tilliä. Puolukka ja valkoinen töhnä on vaihdelleet, nyt siis kokeilussa valkoisena töhnänä creme brulee ja puolukka tarjoiltiin sorbetin muodossa.



Ensin sorbetti. 

200 g puolukoita
(tilkka vettä)
2 kananmunanvalkuaista
ruskeaa sokeria maun mukaan

Eli blenderiin puolukat ja kun mä muussasin ne puolijäisinä, niin vaati pikkuisen vettä, että sen sai tasaiseksi soseeksi. Lopuksi laitoin ehkä pari rkl sokeria sekaan. Muuten tähän ei vettä tarvitse, mutta mun aikataulutus vaati puolijäiset puolukat, jotta sorbetti ehtisi jäätyä... Valkuaiset vaahdotetaan, puolukat yhdistetään valkuaisvaahtoon ja koko komeus kipataan pakasterasiaan ja laitetaan pakkaseen. Sekoitellaan muutaman kerran pakastamisen aikana. Tästä tulee puolisen litraa sorbettia. 

Sitten creme brulee (neljä annosta)

n. 2 dl kuohukermaa
vajaa 1 dl turkkilaista jugurttia
3 keltuaista
vajaa 0,5 dl ruskeaa sokeria

Kerma ja sokeri kaadetaan kattilaan ja kuumennetaan niin, että sokeri sulaa. Kun seos on vähän jäähtynyt, sekaan vatkataan jugurtti. Melkein jäähtyneeseen seokseen vatkataan kevyesti sekaan kananmunankeltuaiset. Seos kaadetaan neljään uuninkestävään annosvuokaan. Vuoat laitetaan syvälle uunipellille, pelti hieman alle sata-asteiseen uuniin ja pellille kaadetaan vettä niin, että vuoat peittyvät n. puoliväliin asti vedellä. Creme bruleeta paistetaan uunissa reilu tunti-puolitoista tuntia niin, että bruleet ovat sellaisia tytisevän kypsyisiä. Parhaimmillaan bruleet ovat jääkaappikylminä ja ne voikin hyvin tehdä tähän asti valmiiksi jo tarjoilua edeltävänä päivänä. 

Tarjoiluvaiheessa creme bruleen pintaan ripotellaan hieman ruskeaa sokeria ja ruskistetaan se pikku töhöttimellä tai uunissa oikein kuuman grillivastuksen alla parin minuutin ajan, uunin luukku auki. Sitten vaan sulatettua suklaata (jos sulattaa mikrossa, muistaa käyttää tarpeeksi mietoa lämpöä) ja puolukkasorbettia. Päälle tuoretta tilliä ja hyvää on. Ja nyt, myönnän, mun tuoreet tillit tippui lattialle ja koira ehti niitä nuoleskelemaan, joten käytin kuivattua. Pöh.

Mutta ei mennyt mönkään, ei juoksettunut. Kirpeän puolukan, makean suklaan, täyteläisen creme bruleen ja kyllä, sen tillin liitto on vaan loistava!




6 kommenttia:

  1. Oho, eipä olisi tullut mieleen laittaa tilliä kyytipojaksi. Mielenkiintoinen yhdistelmä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta ehdottomasti vaatisi sen tuoreen tillin. Ihan ehdottomasti. Mun tuoreet tillit vaan meni niin sanotusti käyttökelvottomiksi joten testasin kuivatulla. Ei ollenkaan sama, ei sinne päinkään.

      Poista
  2. Tilli on mun uusi lempiyrtti, tätä yhdistelmää pitää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, oli tosi toimiva yhdistelmä. Suklaa, puolukka ja tilli oli ihan loistavaa.

      Poista
  3. Wau, mikä kombinaatio. Yllättää varmasti!

    VastaaPoista
  4. On aika herkku. Tänä viikonloppuna meinasin kokeilla valkosuklaavaahtoa, maitosuklaavaahtoa, puolukkaa ja tilliä.

    VastaaPoista