sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Syökää heppaa!

No ei se taida vallan tuntematon olla, mutta ilmeisesti kuitenkin monen ruokapöytään päätyy ennemmin nautaa kuin heppaa. Mä taas pyrin käyttämään mieluummin heppaa kuin nautaa. Miksikö? Kotimainen hevosenliha on eettinen valinta, se on edullisempaa kuin naudanliha ja se on pirun paljon mureampaa kuin naudanliha. Siinäpä syitä kerrakseen. Joskus muinoin hevosenlihaa pidettiin köyhälistön ruokana, hevosenruhoa on pidetty saastaisena, milloin mitäkin. Kuitenkin nyt jo moni tiedostaa, että hevosenliha on hieno raaka-aine jota soisi ihmisten käyttävän enemmänkin.

Heppatartar ja karamellisoitua selleriä


Aloitetaan eettisyydestä. Suomessa hevosta ei kasvateta tuotantoeläimenä. Tietenkään ei ole takuita siitä, miten hevosta on pidetty, mutta lautaselle päätynyt hevonen voi olla uransa päättänyt ravuri, loukkaantunut hevonen tai jonkun harrastajan polle. Jotkut karsastavat hevosenlihaa, koska hevonen on lemmikki eikä lemmikkejä syödä. Mäkin olen vanha heppatyttö, mutta siitä huolimatta näen hyvänä ratkaisuna sen, että heppa pääsee lautaselle mieluummin kuin lopetettavaksi, etenkin kun hevosen ruhon hävittäminen ei ole aivan ongelmatonta. Heppa tekee vielä viimeisen palveluksen ravintona. Hevosen lihan mainetta on koitettu parantaa hankkeiden avulla ja tuomalla ihmisten tietoisuuteen kotimaisen hevosenlihan laatu ja eettisyys. Kuitenkin teurastamoille ei tuoda lainkaan niin paljoa hevosenlihaa kuin niillä olisi kapasiteettia teurastaa ja Suomeenkin tuodaan ulkomaista hevosenlihaa, joka taas voi olla tehotuotettua. Mä itse ostan hevosenlihani Takaladolta, joka myy vain kotimaista lihaa. Mainittakoon tässä yhteydessä myös, että ostin juuri pakkaseen useamman kilon hepan paistia, kannattaa kyllä kun lihalla on hintaa kympin kilo. Mistä muusta eläimestä saat tuohon hintaan täydellisen mureaan paahtopaistiin sopivan lihan?

Olen myös kuullut väitteitä, ettei hevosenlihaa sopisi syödä kuin läpikypsänä trikinelloosiriskin vuoksi. Kuitenkin Eviran mukaan kotimaista hevosenlihaa voi huoletta herkutella vaikka tartarpihvinä.

No mutta, pääasiassa aion nyt hehkuttaa hevosenlihan erinomaista laatua. Heppaa voi käyttää ihan mihin vaan voi käyttää naudanlihaa. Hevosenliha on mureaa ja mehevää, ihanan maukasta. Melkeinpä sanoisin, että hepasta voi aina valita astetta "huonomman" lihan kuin naudasta. Eli hepan ulkofile pesee mureudessa usein naudan sisäfileen. Ainoa, mihin mun mielestä ei heppa sovellu, on jauheliha. En ole ostanut valmiiksi jauhettua heppaa joten täyttä varmuutta tästä ei ole, mutta joskus jauhoin hepan paistin jauhelihaksi kun tein burgereita ja jauheliha oli lähes puuromaista rakenteeltaan. Lihan täydellinen mehevyys hävisi ihan. Pienenä vinkkinä, myös tartarpihviin silppuan lihan veitsellä, en jauha myllyllä.

No, jos nyt silti jää ihmetyttämään, että mitä siitä hepasta voi tehdä, niin laitan alle linkkejä. Osassa on toki montaa muutakin lajia ruokaa, mutta myös heppaohjeet löytyy linkkien takaa.

Ensiksi nopeasti paistettua hepan filettä.


Tai sitten ihan perinteistä pihviä.Ihana herkku on myös leikkeleenä myytävä kylmäsavuheppa ja piparjuurituorejuusto. 


Heppa sopii valmistettavaksi paahtopaistin tapaan, sisälämpötilat ja kypsyydet toimii ihan samoin kuin naudallakin. Mutta joskus paistin voi hauduttaa pitkään.


Aivan erityisen ihania on ulkofileestä tehdyt suussasulavat pienet lihapullat, jotka on erinomaisen ihana alkuruoka vaikka smetanan ja puolukka-rosmariinisiirapin kanssa tarjoiltuna.Näiden lisäksi voi vaikka lihakastikkeeseen käyttää hepanpaistia, ulkofilepihvi toimii erinomaisesti burgerpihvinä, oikeasti vain mielikuvitus on rajana. Hevosenliha on aivan aliarvostettu herkku!

16 kommenttia:

 1. Muutaman hevosen teurastaneena ja osan syöneenä, jauheliha ollut koostumukseltaan vastaavaa kuin muistakin elukoista tehtynä.
  Jauhelihapihvitkin tuntuu pysyvän paremmin kasassa kuin esim hirviversiot.
  -Antti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, kiva saada kommenttia sellaiselta, jolla on kokemusta enemmän kuin yhden kokeilun verran. No kiinteitä pihvejä siitä kyllä tuli, sitä ei voi kieltää. Tiedä sitten missä vika, jauhajassa, myllyssä, pakastetussa lihassa vai kenties kuun ja tähtien asennossa. Ehkä kuitenkin annan toisen mahdollisuuden. 😊

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus Minni hevosenlihan puolesta. olen kirjoittanut samasta aiheesta http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2014/09/hevonen-ihmisen-paras-syotava-ystava.html
  jos joku haluaa lukea lisää.

  Jauhelihasta on pakko kans sanoa, että se on myös erittäin herkulliest, enkä oon kokenu sen kanssa mitään ongelmaa.
  http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2015/05/kuusi-kiloa-hevosta.html

  Myös Moskovan pata oli erinomaista hevosesta
  http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2015/12/moskovan-pataa-hevosenpaistista.html

  Anteeksi nyt tämä omien postausten tunku, mutta ollaan vähän niinkuin yhteisellä pro-hevosenliha asialla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä mitään anteeksi pyytele, hyviä linkkejä itsellenikin! Ja hyvä tietää, että jauheliha on onnistunut hepasta. Ehkä mä vaan en osannut tai sitten odotan jauhelihalta omituisia asioita. Ja kyllä, syökää kaikki lihansyöjät heppaa!

   Poista
 3. Täällä toinen hevosenlihan puolestapuhuja! Itselläni on blogissa useampikin reseptikokonaisuus hepalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin käydä tutustumassa! Uudet ideat on aina paikallaan. 😊

   Poista
 4. Oih, heppa on kyllä mielettömän hyvää. Ostan sitä aika usein kylmäsavustettuna.

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä erityisesti jälkikasvu rakastaa kylmäsavuheppaa ja Lidlin Crefee-piparjuurituorejuustoa. Noh, uppoaa mullekin, tolkuttoman hyvää.

   Poista
 5. Kerran olen syönyt hevosta, pihvinä. Ei jotenki iskenyt mun makuhermoon. Ei pahaa, ei mitenkään superihanaakaan. Tartaria en ole maistanutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartar on kyllä ihan huippua. Mut tietty, kaikki ei tykkää kaikesta eikä tarviikaan.

   Poista
 6. Muistan lapsena syöneeni hevosenlihaa, sellaisina ohuina siivuina, olisko ollut savustettua, ja oli hyvää. Isoisä tarjosi.Nythän en syö enään lihaa,mutta makumuistot on jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä lämmin- että kylmäsavuheppa on ihan älyttömän hyviä. Ja makumuistot, mulla ihan loistava makumuisto on lihakeitto, punainen maito ja ruisleipä isovaarin luona.

   Poista
 7. Minä olen syönyt hevosta vain makkarassa ja siinäkin oli jokin mixi muuta lihaa mukana. Pitäisikin joskus maistaa, jos kaupassa tulisi lihatiskillä vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa! Pesee naudanlihan mennen tullen!

   Poista
 8. Täällä myös nautitaan hepasta, niin harrastuksessa, työssä kuin lautasellakin. Olen saanut hyviä vinkkejä sinulta jo toisaalla, mut jätin tännekin jäljen. ;) Sun reseptit ja neuvot ovat olleet oikein herkullisia.

  T. Hepat (joka tosin omiaan ei söis ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jätit jäljen tännekin! Hepat - mind blown, nyt mää tajusin... 😁 Taannoin tein oluessa haudutettua naudanpaistia, seuraaaksi teen saman setin hepasta!

   Poista