Heppatartar ja karamellisoitua selleriä
Aloitetaan eettisyydestä. Suomessa hevosta ei kasvateta tuotantoeläimenä. Tietenkään ei ole takuita siitä, miten hevosta on pidetty, mutta lautaselle päätynyt hevonen voi olla uransa päättänyt ravuri, loukkaantunut hevonen tai jonkun harrastajan polle. Jotkut karsastavat hevosenlihaa, koska hevonen on lemmikki eikä lemmikkejä syödä. Mäkin olen vanha heppatyttö, mutta siitä huolimatta näen hyvänä ratkaisuna sen, että heppa pääsee lautaselle mieluummin kuin lopetettavaksi, etenkin kun hevosen ruhon hävittäminen ei ole aivan ongelmatonta. Heppa tekee vielä viimeisen palveluksen ravintona. Hevosen lihan mainetta on koitettu parantaa hankkeiden avulla ja tuomalla ihmisten tietoisuuteen kotimaisen hevosenlihan laatu ja eettisyys. Kuitenkin teurastamoille ei tuoda lainkaan niin paljoa hevosenlihaa kuin niillä olisi kapasiteettia teurastaa ja Suomeenkin tuodaan ulkomaista hevosenlihaa, joka taas voi olla tehotuotettua. Mä itse ostan hevosenlihani Takaladolta, joka myy vain kotimaista lihaa. Mainittakoon tässä yhteydessä myös, että ostin juuri pakkaseen useamman kilon hepan paistia, kannattaa kyllä kun lihalla on hintaa kympin kilo. Mistä muusta eläimestä saat tuohon hintaan täydellisen mureaan paahtopaistiin sopivan lihan?
Olen myös kuullut väitteitä, ettei hevosenlihaa sopisi syödä kuin läpikypsänä trikinelloosiriskin vuoksi. Kuitenkin Eviran mukaan kotimaista hevosenlihaa voi huoletta herkutella vaikka tartarpihvinä.
No mutta, pääasiassa aion nyt hehkuttaa hevosenlihan erinomaista laatua. Heppaa voi käyttää ihan mihin vaan voi käyttää naudanlihaa. Hevosenliha on mureaa ja mehevää, ihanan maukasta. Melkeinpä sanoisin, että hepasta voi aina valita astetta "huonomman" lihan kuin naudasta. Eli hepan ulkofile pesee mureudessa usein naudan sisäfileen. Ainoa, mihin mun mielestä ei heppa sovellu, on jauheliha. En ole ostanut valmiiksi jauhettua heppaa joten täyttä varmuutta tästä ei ole, mutta joskus jauhoin hepan paistin jauhelihaksi kun tein burgereita ja jauheliha oli lähes puuromaista rakenteeltaan. Lihan täydellinen mehevyys hävisi ihan. Pienenä vinkkinä, myös tartarpihviin silppuan lihan veitsellä, en jauha myllyllä.
No, jos nyt silti jää ihmetyttämään, että mitä siitä hepasta voi tehdä, niin laitan alle linkkejä. Osassa on toki montaa muutakin lajia ruokaa, mutta myös heppaohjeet löytyy linkkien takaa.
Ensiksi nopeasti paistettua hepan filettä.
Tai sitten ihan perinteistä pihviä.
Ihana herkku on myös leikkeleenä myytävä kylmäsavuheppa ja piparjuurituorejuusto.
Aivan erityisen ihania on ulkofileestä tehdyt suussasulavat pienet lihapullat, jotka on erinomaisen ihana alkuruoka vaikka smetanan ja puolukka-rosmariinisiirapin kanssa tarjoiltuna.
Näiden lisäksi voi vaikka lihakastikkeeseen käyttää hepanpaistia, ulkofilepihvi toimii erinomaisesti burgerpihvinä, oikeasti vain mielikuvitus on rajana. Hevosenliha on aivan aliarvostettu herkku!
Muutaman hevosen teurastaneena ja osan syöneenä, jauheliha ollut koostumukseltaan vastaavaa kuin muistakin elukoista tehtynä.
VastaaPoistaJauhelihapihvitkin tuntuu pysyvän paremmin kasassa kuin esim hirviversiot.
-Antti
Kiitos kommentista, kiva saada kommenttia sellaiselta, jolla on kokemusta enemmän kuin yhden kokeilun verran. No kiinteitä pihvejä siitä kyllä tuli, sitä ei voi kieltää. Tiedä sitten missä vika, jauhajassa, myllyssä, pakastetussa lihassa vai kenties kuun ja tähtien asennossa. Ehkä kuitenkin annan toisen mahdollisuuden. 😊
PoistaHyvä kirjoitus Minni hevosenlihan puolesta. olen kirjoittanut samasta aiheesta http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2014/09/hevonen-ihmisen-paras-syotava-ystava.html
VastaaPoistajos joku haluaa lukea lisää.
Jauhelihasta on pakko kans sanoa, että se on myös erittäin herkulliest, enkä oon kokenu sen kanssa mitään ongelmaa.
http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2015/05/kuusi-kiloa-hevosta.html
Myös Moskovan pata oli erinomaista hevosesta
http://kaikkiaitinireseptit.blogspot.fi/2015/12/moskovan-pataa-hevosenpaistista.html
Anteeksi nyt tämä omien postausten tunku, mutta ollaan vähän niinkuin yhteisellä pro-hevosenliha asialla!
Älä mitään anteeksi pyytele, hyviä linkkejä itsellenikin! Ja hyvä tietää, että jauheliha on onnistunut hepasta. Ehkä mä vaan en osannut tai sitten odotan jauhelihalta omituisia asioita. Ja kyllä, syökää kaikki lihansyöjät heppaa!
PoistaTäällä toinen hevosenlihan puolestapuhuja! Itselläni on blogissa useampikin reseptikokonaisuus hepalle.
VastaaPoistaPitääkin käydä tutustumassa! Uudet ideat on aina paikallaan. 😊
PoistaOih, heppa on kyllä mielettömän hyvää. Ostan sitä aika usein kylmäsavustettuna.
VastaaPoista-Heidi
Meillä erityisesti jälkikasvu rakastaa kylmäsavuheppaa ja Lidlin Crefee-piparjuurituorejuustoa. Noh, uppoaa mullekin, tolkuttoman hyvää.
PoistaKerran olen syönyt hevosta, pihvinä. Ei jotenki iskenyt mun makuhermoon. Ei pahaa, ei mitenkään superihanaakaan. Tartaria en ole maistanutkaan.
VastaaPoistaTartar on kyllä ihan huippua. Mut tietty, kaikki ei tykkää kaikesta eikä tarviikaan.
PoistaMuistan lapsena syöneeni hevosenlihaa, sellaisina ohuina siivuina, olisko ollut savustettua, ja oli hyvää. Isoisä tarjosi.Nythän en syö enään lihaa,mutta makumuistot on jäljellä.
VastaaPoistaSekä lämmin- että kylmäsavuheppa on ihan älyttömän hyviä. Ja makumuistot, mulla ihan loistava makumuisto on lihakeitto, punainen maito ja ruisleipä isovaarin luona.
PoistaMinä olen syönyt hevosta vain makkarassa ja siinäkin oli jokin mixi muuta lihaa mukana. Pitäisikin joskus maistaa, jos kaupassa tulisi lihatiskillä vastaan.
VastaaPoistaEhdottomasti kannattaa! Pesee naudanlihan mennen tullen!
PoistaTäällä myös nautitaan hepasta, niin harrastuksessa, työssä kuin lautasellakin. Olen saanut hyviä vinkkejä sinulta jo toisaalla, mut jätin tännekin jäljen. ;) Sun reseptit ja neuvot ovat olleet oikein herkullisia.
VastaaPoistaT. Hepat (joka tosin omiaan ei söis ;) )
Kiva kun jätit jäljen tännekin! Hepat - mind blown, nyt mää tajusin... 😁 Taannoin tein oluessa haudutettua naudanpaistia, seuraaaksi teen saman setin hepasta!
Poista