sunnuntai 21. elokuuta 2016

Mitä kaapista löytyy: jälkkäri.

 Mitä kaapista löytyy- aterian jälkkäri-idea tuli ystävältäni. Hän oli bongannut jossain tosi helpon jäätelöohjeen, johon tuli kermavaahtoa, kondensoitua maitoa ja makuainetta. Ei tarvii sekoitella, ei mitään. Hän tarjosi sitä meille taannoin, toinen oli mustikalla maustettua ja toisessa kinuskia ja susu-paloja. Makeaa oli niin, että paikat meinasi tippua hampaista, mutta syömistä vaan ei voinut lopettaa. Ihanaa. Periaatteessa ainekset kaikkeen oli kotona valmiina, mutta koska halusin paaaljon jäätelöä, ostin kuitenkin vielä purkillisen kermaa.

Mulle tuli jo silloin mieleen, että tää olis herkullista lakujugurtilla ja limellä maustettuna. Juu, lakujugurtti saattaa olla uusi tuttavuus. Kohtalaisen uusi itsellekin. Ålandsmejeriet tekee lakritsajugurttia. Ei ei ei, älkää olko noin ennakkoluuloisia. Itse en välitä siitä sellaisenaan, mutta sitä on aina jääkaapissa, koska siitä tulee jäisten mansikoiden, limen ja verigreippimehun kanssa maailman paras smoothie. Eli lakujugua ja limemehua.

Noh, jääkaappia kun inventoin, löytyi purkillinen levitettävän pehmeää vuohenjuustoa. Siitä tuli jatkoidea. Tallinnassa on sellainen ihana ravintola kuin Dominic. Ensimmäistä kertaa siellä käydessäni otin jälkkäriksi vuohenjuustovaahtoa, mantelikeksiä ja oliskohan siinä ollut jotain marjaakin. Tämä on jatkojalostunut kotioloissa vuohenjuustovaahdoksi, kauralastuiksi ja hunajaksi. Hmm.... Joo. Jäätelöön tulee kermaa. Ja kondensoidusta maidosta tulee makeutta. Siispä sen on pakko olla hyvää, jos teen vielä kauralastuja ja kippaan sekaan sen vuohenjuuston. Eikös vaan?

No mutta, lapseni toivoin suolapähkinä-kinuskijäätelöä. Tuo massa itsessään jo on tosi makeaa, joten kinuski jätettiin väliin. Kondensoidussa maidossa on kuitenkin vähän kinuskinen maku. Tykkään jäätelössä sattumista (well, hello, Ben&Jerry...), joten sopi mullekin hyvin. Laitoin vielä hetken mielijohteesta tähänkin sitä kauralastumurua.

Nyt sitten syötiin kolmea jäätelöä. Lakujugurtti-lime, vuohenjuusto-kauralastu ja suolapähkinä-kauralastu. Lakujugu-limeen tuli ehkä hieman sorbettimainen koostumus. Ehkä sekoittelu olis auttanut asiaa, mutta mä en näitä sekoitellut kertaakaan jäädyttämisen aikana. Muiden koostumus oli ihanan pehmeä. Suolapähkinä-kauralastu oli aivan lasten makuun. Ja kyllä aikuistenkin.  Mutta mutta... Niin kieroutuneelta kuin se kuulostaakin, tuo vuohenjuustojäde on ihan tolkuttoman hyvää! Ihan mun suun makuinen juttu. Punaviinin kanssa nautittuna se sai aikaan pienen mielihyvän kikatuksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti