lauantai 19. elokuuta 2017

Pikkuisen parempi leipävanukas

Löysin kaapista kuivahtaneen leivän. Teen useinkin sellaisia löytöjä, mä kun en itse hirveästi leivästä välitä eikä tuo lapsikaan niin. Puoliso kun lähtee reissuun niin kaapissa on aina paaaljon leipää, joka sitten meiltä kahdelta jää syömättä. Nyt herkkuhammasta kolotti ja olin jo paistamassa ritareita, mutta mieli teki vähän jotain muuta.



Taannoin tein bostonkakkua, jossa täytteessä oli täydellistä vanilijamössöä. Röhnää. Nam nam. Halusin tähänkin mössöä. Munamaidosta en tykkää yhtään, en tee edes makaronilaatikkoa munamaitoon. Munamaidon inhosta ja vanilijamössön ihanuudesta se sitten lähti. Tein leipävanukkaan, jossa leipä kostutettiin vanilijaröhnäaineksen, voin ja maidon sekoituksella. Mittoja en tietenkään käyttänyt, joten nämä mitat on hyyyyvin suuntaa-antavia. Sanotaan näin, että sen mössön tulee olla paksuudeltaan sellaista paksuhkoa lettutaikinaa vastaavaa. 

Eli:

8-10 palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
n. 50 g voita
n. 1 dl vanilijakreemiainesta
n. 2-3 dl maitoa
(kardemummaa)
mustikoita tai jotain muita marjoja
pintaan vähän ruskeaa sokeria

Eli kuutioi leipä ja laita kuutiot voideltuun uunivuokaan. Sekoita sulatettu voi, kreemiaines, maito ja halutessasi kardemumma. Tämä töhnä saa jäädä sellaiseksi löysähkön kiisselin paksuiseksi. Laita vuokaan vähän marjoja ja lusikoi päälle vanilijatöhnä. Pintaan vielä sokeria rapeuttamaan pinta. Paista n. 225 asteessa 15-20 minuuttia niin, että pinta on kauniin kullanruskea. Tarjoile vaikka jäätelön kanssa.  Niin tuhannesti parempaa kuin munamaitoon tehtynä. Ei ollenkaan sellaista lölleröä kuin munamaitoon tehty, mutta silti leipäpalat oli riittävän pehmeitä ja pullamaisen makeita. Hiukkasen vielä jäätelöä kaveriksi, niin hävikistä herkuksi-annos oli valmis. 







10 kommenttia:

  1. Vaniljaröhnäaines :D Jos meille joku erehtyy ostamaan oikein vaaleaa leipää, niin ainoastaan lapset tykkäävät sitä mussuttaa. Jälkkärinä tykkään enemmän, köyhät ritarit on ihan suosikkeja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tääkin oli joku kauraleipä, joka juuri tuoreena olikin ihanaa, maistoin siitä palasen. Mutta sit kun ei muutenkaan ole oikein leipäihmisiä niin eipä tuollaista sitten tule enää parin päivän ikäisenä syötyä. Paitsi jälkkärimuodossa tai krutonkeina.

      Poista
  2. Vaniljakreemijauheella saa kyllä ihmeitä aikaiseksi. Meillä tehdään pullavanukas muna-maitoon, mutta mikseipä tätäkin voisi kokeilla, kun kuulostaa "röhnäisyydestään" huolimatta herkulliselta sekoitukselta :)

    VastaaPoista
  3. Ajatus vaniljamössöstä ja röhnästä, hmmm..... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mössö, röhnä, kreemi, mitä noita kaikkia nyt onkaan. 😁

      Poista
  4. Leipävanukas on minulta jäänyt kokonaan kokeilematta! Pitää ehdottomasti joskus kokeilla. Tuossakin voi varmasti varioida monella tapaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi, ei oo näihin yhtä ainoaa reseptiä. Joku laittaa hilloa, joku omppusosetta, kolmas marjoja. Tai munamaitoa tai vanilijaröhnää, kuka mitäkin. Mulle tää versio oli ehdottomasti herkumpi kuin munamaitoon tehty.

      Poista
  5. Leipävanukasta ei olekaan tullut tehtyä vuosikausiin, pitääkin laittaa taas työn alle!

    VastaaPoista