tiistai 25. heinäkuuta 2017

Skumppaletut

Voi kyllä. Nyt vähän hävettää, mutta mulla jäi skumppaa juomatta. Yön yli levännyttä skumppaa, eikä sitä tehnyt mieli juoda. En ymmärrä. Olenkohan rikki? No, onneksi kuohuviinille on paljonkin sopivia käyttötarkoituksia, tällä kertaa tein siitä lettuja. Tietty jos vaan haluaa tehdä maidottomia lettuja ilman skumppaa, niin omenamehu antaa kivan maun letuille. Mutta kyllä vaan kuohuviini on ihan oma juttunsa, niin mahtavan hyvä maku ja kivan kuohkean rapsakka rakenne.  Yleensä kuitenkin jos teen isomman taikinan niin käytän osan nestettä omenamehua.


Siinähän se kaikessa yksinkertaisuudessaan on. 

Tässä suurin piirtein taikinan ohje kolmeen isoon lettuun:
1 kananmuna
n. 2 dl nestettä (skumppaa, omenamehua tai yhdistelmä kumpaakin)
n. 1 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
(ruoko)sokeria maun mukaan

Sekoita kananmunista rakenne rikki. Lisää neste tai jos käytät kuohuviiniä, säästä n. puolet skumpasta lisättäväksi ihan viimeisenä. Sekoita taikinaan kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota n. vartti. Lopuksi lisää loppu kuohuviini ja sekoita varovasti. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Paista letut.

Parhaat letuthan paistetaan voilla, valurautapannulla. Tietysti jos maidottomuus on se juttu, pitää käyttää margariinia. Mun tapa saada letut rapeiksi ja pitsireunaisiksi on se, että teen löysähköä taikinaa ja valutan taikinan pannulle ohuena nauhana. Itse tykkään melko tummista lettusista, kuten kuvasta näkyy. Lisukkeena oli itsetehtyä kirsikkahilloa. Pikkunen upgrade perinteiselle iltaherkulle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti