perjantai 19. elokuuta 2016

Heppatartar ja kampasimpukkaa





Tässä nyt hieman vanhempaa kuvamateriaalia. Viime talvena totesin, että en ole aikoihin syönyt tartarpihviä. Mutta mitäänhän ei voi tietenkään tehdä perinteiseen tapaan, joten pikkusen piti päästä muokkailemaan. 

Ensinnäkin halusin yhdistää lihaa ja örkkejä. Kyllä, kaikki äyriäiset, öttiäiset ja muut merenelävät paitsi kalat kulkevat nimellä örkit. Kampasimpukka on örkki. Olen niitä tässä pikkuhiljaa opetellut syömään, mutta myönnän olevani yhä melko rajoittunut. 

Tartarpihvilihaksi valikoitui hepan ulkofile. Heppa, tuo erinomainen eläin. Hevosen liha on uskomattoman mureaa ja hyvää. Eikä edullinen hinta ole pahaksi eikä myöskään se, että suomalainen hepanliha on käsittääkseni melkoisen eettistä. Jos ette ole kokeilleet, kokeilkaa ihmeessä. Hyvin saman tapaista valmistaa kuin nauta, mutta tosiaan yleensä paljon mureampaa. Silppusin hepan veitsellä hyvin hienoksi, laitoin pienen kulhon pohjalle tuorekelmua ja muotoilin pihvin kulhoon. Kelmun avulla oli helppo kipata lautaselle. Punajuuret olin keittänyt ja viipaloinut ohueksi. Marinadiin laitan öljyä, balsamicoa, suolaa, vähän mustapippuria ja ruskeaa sokeria. Punasipuli on ihan vaan silputtu, suolakurkku on Myrttisen kurkkua. Parasta suolakurkkua, mitä maa päällään kantaa. Mutta sitten tuo tumma liemi tuossa päällä. Sepäs onkin punaviinisiirappia. Voisin joskus kirjoittaa kokonaisen tekstin siirapeista. Rakastan siirappeja. Ihania, helppo ja nopea tehdä itse, sopii suunnilleen kaikkeen. Nam, syökää ihmiset siirappeja! Tehkää ne itse! Sitten myös päätin, että tuohon sopii paahdetulla valkosipulilla maustettu majoneesi. Kyllä, oon tehnyt tätä evästä monta kertaa tämän jälkeenkin. Eli yksikyntinen valkosipuli vaan uuniin paahtumaan niin pitkäksi aikaa, että pehmenee. Sitten maustetaan majoneesi muussatulla valkosipulilla ja ripauksella ruskeaa sokeria. Kyllä, sokeri kuuluu kaikkeen. Majoneesin teen joskus itse, useimmin olen laiska ja käytän Hellmann'sin majoneesia. Se nyt vaan on parasta. 

Sitten kampasimpukka. Sen koitin leivittää kuvasta päätellen heikohkolla menestyksellä. Ei haittaa yhtään. Sillä on kastikkeena mangolla ja chilillä maustettu ranskankerma. 

Kokonaisuutena tuo juttu toimi niin hyvin, että oon moista herkkua tehnyt aika monta kertaa myöhemminkin. Lopuksi vielä lapselle hieman riisuttu malli. Hän kun ei tykkää kastikkeista eikä kananmunankeltuaisesta. Eikä punajuuresta. Siirappikin piti olla erikseen. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti