sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Prässättyä possua ja supermuussia

Tein taannoin prässättyä nautaa ja ihastuin. Eilen ei kaupassa ollut sopivaa naudanlihaa, joten päädyin possuun. Ja pottumuussi, löysin ihanan tuunauksen perunamuussille täältä ja siitä se sitten lähti.



Ruoan valmistus alkaa mieluusti jo edellisenä päivänä. Ostin reilu kilon palasen kassleria. Hauduttelin sitä uunissa viitisen tuntia, mausteinaan hänellä oli chiliä, sipulia, valkosipulia, pippuria ja suolaa, päälle kiehuvan kuumaa vettä niin, että liha melkein peittyi.  Lämmöt uunissa oli ensimmäiset puolisen tuntia n. 200, sen jälkeen n. sadassa asteessa loput. Kun liha oli hajoavan kypsää, otin sen uunista ja annoin jäähtyä hetken. Sen jälkeen alkoi riipiminen. Ensin veitsellä, sitten käsin riivin possun muhjuksi, vähän kuin pulled porkia tehdessä. Muhjasin vielä hajoavan pehmeiksi hautuneet sipulit ja valkosipulit ja sekoitin lihamuhjuun. Tämän jälkeen liha sai vielä lisämakua suolasta, ruskeasta sokerista, texas pete-kastikkeesta ja mustapippurista. Sekaan vielä nokare sulatettua voita. Tän vaiheen tein lopulta käsin. Sitten mulla oli kulho, joka oli vuorattu tuorekelmulla. Liha kulhoon, painelu tiiviiksi ja käänsin kelmun reunat lihan päälle. Painoksi sopivan kokoinen astia, joka painaa lihaa tiiviisti. Sitten vielä astian päälle painoksi mitä nyt sattuu jääkaapista löytymään ja koko komeus yön yli jääkaappiin. Lopputulemana on hyvin tiivis ja maukas (ja rasvainen) liha, josta sitten leikataan viipaleita ja juuri ennen tarjoilua nää viipaleet paistetaan pannulla. Voissa tietysti. 


Perunamuussiin käytin jauhoisia perunoita. Toisin kuin alkuperäisessä ohjeessa, silppusin sipulin jo perunan keitinveteen. Vesi maustetaan suolalla. Kun perunat oli kypsiä, kaadoin vedet pois ja tilalle tilkka maitoa. Kuumensin vielä hellalla maidon kuumaksi, sen jälkeen ripaus ruskeaa sokeria ja survomaan. Mä en ole selkeästi mitään koulukuntaa, mulle käy kuohkea vatkattu muussi yhtä hyvin kuin survottu. Tällä kertaa survottua.  Kun muussi oli lähes valmista, ruskistin valurautapannulla iiiison nokareen voita, sekoitin muussiin ja muhjasin vielä tasaiseksi. 

Kastikkeeksi halusin jonkun hieman makealla twistillä. Kermainen omenakastike siis. Ostin kaupasta omenasosetta,  siitä se lähtee. Kuullotin kattilassa silputtua sipulia, sekaan ehkä reilu desin verran omenasosetta. Maustoin suolalla ja mustapippurilla ja keittelin hetken. Sekaan reilusti (melkein purkillinen) ruokakermaa ja sitten hauduttelua ehkä vartin verran. Jos tarve vaatii niin kastikkeen voi suurustaa vaikka vaalealla maizenalla. 

Lisänä annoksessa oli vielä keitettyjä ja sen jälkeen pannulla paistettuja, hunajalla, suolalla ja pippurilla maustettuja punajuurikuutioita. Tykkäsin annoksesta. Suolaista ja aavistus makeaa. Karamellimainen perunamuussi. Possu ja omppu. Meillä oli juomana punaviiniä, mutta luulen, että joku hyvä olut voisi toimia tän kanssa myös. Älkää kysykö mikä, mä en juo olutta. 

Laitetaanpa loppuun vielä alkuruoaksi nautittu tartarpihvi. Se oli ihan perus, eli hepan ulkofilettä silputtuna pieneksi, myrttisen suolakurkkua, makeaa sipulia ja punajuurta, joka oli keitetty ja sitten marinoitu balsamicolla, öljyllä, suolalla, mustapippurilla ja hunajalla. Lisänä mustapippuri ja suolankukka. Lapsi teki itselleen pelkistetymmän, mutta niin hienon version. 







36 kommenttia:

  1. Mä Ensolle ikinä laittanut keitinveteen mitään makuaineita, pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihalle mä laitan aina, potuille vaan jos muussia tekee. Ja kesällä uusille perunoille kesäsipulin varsia.

      Poista
  2. Hmmm... en olekaan koskaan koittanut tuollaista prässäystekniikkaa. Pitänee testata jossain välissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko siis kuitenkin jotenkin muuten prässännyt? Jos oot, niin kiinnostaa kyllä, miten?

      Poista
  3. Ihan uusi juttu minullekin tommoinen prässätty liha. Vinkkaan insinööriystävälle tästä, hän aina innostuu kokeilemaan kanssani uusia juttuja keittiössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä ihastuin tähän suuresti. Nauta muhjaantui helpommin kuin tää possu, mutta herkullisia molemmat.

      Poista
  4. Mulle myös uus juttu prässätty liha. Kuulostaa mielenkiintoiselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppujen lopulta helppoakin, aktiivinen valmistusaika on hyvin lyhyt.

      Poista
  5. Ihan uusi tekotapa lihalle, mielenkiintoista.

    VastaaPoista
  6. Onkin hyvä idea lisätä sipuli jo keittovaiheessa perunoiden kaveriksi. Tai itseasiassa ylipäätään lisätä sipulia muussiin. En ole koskaan itse kokeillut, mutta pitää muistaa laittaa korvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kovasti. Antaa vähän makua ja makeutta ja kun sen keittää, se muhjaantuu jo valmiiksi melkoisen muussiksi.

      Poista
  7. Voi luoja sin kanssas, mitä herkkua, taas! Pak-ko tes-ta-ta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toi prässiliha kyllä on sellanen, että myös mun mielestä sitä on pakko testata! En oikein tiiä kumpi oli parempaa, nauta vai possu. Nauta ehkä rakenteeltaan helpompi, mut toisaalta possun ja omenan liitto on aika ihana. Kannattaa koittaa! Pitäsköhän mun joskus tehdä molempi parempi-versio...

      Poista
  8. Prässättyä lihaa on kyllä ravintolassa maisteltu, mutta empä ole ajatellutkaan että kyllä se kotonakin kivasti taipuisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja varsin helposti vielä. Tosiaan aktiivinen valmistusaika on herkullisuuteen nähden käytännössä olematon ja helpolla valmistuu isompikin satsi. Mä aiemmin naudasta tein silleen, että osan pakastin pieninä kuutioina, se pääsi myöhemmin aterialle alkuruoan osaksi.

      Poista
  9. Ylikypsä liha ja prässätty liha on kyllä hyvää! Jotenkin liha on maukkaampaa, miellyttävää ja tuntuu, että sulaako paremmin? Ja tokikin voi käyttää niitä halvempia, maukkaampia ruhon osia. Prässättyä ankkaa suosittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, tykkään just siitä, että ne edullisemmatkin ruhonosat taipuu uskomattomiin herkkuihin. Mitä osaa ankasta voi prässätä?

      Poista
    2. Koipilihat ja kaikki ne ruhossa kiinni olevat, ei toki kannata rintalihoja prässätä. jos tekee ankankoipi-confit, ne on hyvä prässätä.

      Poista
    3. Hei, kiitos tosi paljon vinkistä! Mä oon ankasta tehnyt vain rintaa, mutta haluaisin kokeilla muitakin osia. En vaan ole tiennyt, mitäs niistä voisi tehdä. Seuraavan kerran ei tarvii jättää kauppaan.

      Poista
  10. Prässättyä lihaa en ole kokeillutkaan kotona... ainakaan vielä, tässähän saattaa innostua :)

    VastaaPoista
  11. Kuulostaapa hyvältä! Joskus ravintolakokkiaikoina sitä tulikin tehtyä, mutta on päässyt unohtumaan koko tekniikka. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläkin ihan kotikokkauksissa unohtuu välillä jotkut ruoat ja tekniikat!

      Poista
  12. Jep survottu tai vatkattu muussi, molemmat yhtä hyviä :) Ootpa ollut ahkera, kun prässipossua olet jaksanut tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Possuhan tekeytyy suurimmalta osin ihan itsestään.

      Poista
  13. aijai - prässätty liha on kyllä sellaista herkkua, jota ei tarpeeksi usein saa <3

    PS. Kiitos linkkauksesta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se kyllä on! Ja linkkaus, vaikka ideoita vohkin niin mahdollisuuksien mukaan kerron myös alkulähteen! :-D

      Poista
  14. Tekis kyllä mieli kokeilla tota prässättyä lihaa, kuulostaa herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on. Ja jotenkin just syksyn ja talven ruokaa.

      Poista
  15. Prässätty liha on hurjan hyvää, mutta huuurjan tuhtia. Yllättää aina :)

    VastaaPoista
  16. Tuo prässätty liha on ihan mun miehen näköinen resepti :D Ehkä mä yllätän sen joskus romattisesti prässätyllä kasslerilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mikäs sen romanttisempaa kuin toisen miellyttäminen. :-D

      Poista