sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Petite tender, kantarellimuhennosta ja palsternakkaa kahdella tapaa.

Nautiskelin ajasta yksin kotona ja siihen liittyi tällä kertaa kokkailu. Alkuruoaksi tein kampasimpukoita, mutta niistä myöhemmin lisää. Pääruoaksi tein petite tenderiä. Petite tender on hieman vähemmän tunnettu naudan ruhonosa, joka mureudellaan pesee ulkofileen mennen tullen. Ja hinnaltaankin on edullisempaa eli oikein varteenotettava vaihtoehto. Olen syönyt huonompaa sisäfilettäkin. Petite tender leikataan lavan reunasta, mutta sitä voi käyttää sisäfileen tapaan, joskin se on ohuempaa ja siten sen saa ihan kivasti pannulla paistettua kokonaisena sellaiseksi medium miinukseksi. Mulla oli nyt käsittelyssä pieni, reilu kolmesataagrammainen pötkylä, joten sen olisi saanut kypsemmäksikin ilman uunia.


Ensiksi tein palsternakkasipsit eli kuorimaveitsellä leikkasin siivaleita palsternakasta, friteerasin ne öljyssä ja maustoin suolalla. Palsternakan ohuesta päästä leikkasin somia pikku palasia karamellisoitavaksi. Seuraavaksi kuitenkin liha. Putsasin lihan ja paistoin sen pannulla, ensin kuumemmalla pannulla ruskistus ja sen jälkeen kypsennystä miedommalla lämmöllä. Pannulla oli myös muutama valkosipulinkynsi halkaistuna, kuorineen päivineen. Lisäksi paistoin lihan vain suolalla ja pippurilla. 

Samaan aikaan tein sienimuhennosta. Eli pannulle ensin voita ja salottisipulia. Sitten sienet ja smetanaa maun mukaan. Maustoin suolalla, mustapippurilla ja ripauksella ruskeaa sokeria ja hauduttelin sen aikaa kun liha ja karamellisoidut palsternakat valmistuivat. 

Kun liha lähti lepäämään, laitoin pannulle palsternakanpalaset. Hieman voita, hieman ruskeaa sokeria ja hieman suolaa. Näitä kun paistoi keskilämmöllä niin palsternakkaan tuli ihanan karamellinen pinta. Pienet palsternakanpalat kypsyivät juuri sopiviksi sillä aikaa kun liha lepäili. Kun liha oli levännyt n. 10 minuuttia, viipaloin sen ja kokosin annoksen. Oli kyllä kertakaikkisen mukavan syksyinen annos ja lopulta helppo valmistaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti